Enemic meu : ressenya
Fitxa tècnica
Longyear, Barry B. (Autor), Cotes Argelich, Edgar. Enemic meu. [Barcelona] : Laertes, 2022. 160 p. ISBN 9788418292668.
Etapa recomanada : 3r d'ESO (+14 anys)
Saga: No. Tot i que posteriorment es va fer una trilogia arrel de la novel·lització de la pel·lícula que va inspirar.
Autoria
Barry B. Longyear (Pennsilvània, 1942-) és un escriptor americà conegut per haver guanyat el premi Hugo, Nébula i Locus per la novel·la Enemic meu (1979). De fet l'èxit del llibre va portar a fer una pel·lícula amb el mateix títol i posteriorment una novel·lització d'aquesta que posteriorment es va convertir en trilogia amb la publicació de dos títols més.
Longyear s'ha dedicat gairebé en exclusiva a escriure ciència-ficció i ha tingut altres èxits com Sea of Glass o la trilogia Circus World, tot i que les seves últimes obres són de misteri. Tot i ser un escriptor una mica one-hit wonder, Longyear ha passat a la història com un dels més notables escriptors de ciència ficció i una de les dues úniques persones en guanyar els premis més importants del gènere en el mateix any.
Argument
Enmig d'una guerra planetària, dos caces espacials (de dues espècies diferents -un humà i un dracó-) s'esbatussen a prop d'un planeta perdut de la mà de Déu. Al finalitzar el combat ambdues naus estan tan malmeses que s'estavellen al planeta. Desprès de sobreviure a l'aterratge tots dos surten dels seus caces per matar a l'oponent, però quan un tsunami interromp el seu duel a mort, tots dos comprendran que tenen més possibilitats de sobreviure en aquell planeta hostil si cooperen per la supervivència, que si tan sols un dels dos sobreviu. Això iniciarà una singular treva que els donarà l'oportunitat de conèixer a l'altre, d'una forma que la guerra no hagués permès mai.
Valoració
4,9/5
Novel·la curta de ciència ficció gairebé perfecte. Una masterclass de com escriure i de com explicar moltíssim i tractar temes transcendentals amb poquíssim.
La història comença in media res. Així doncs, els lector es veu de cop immers enmig de la història i no només això. També enmig d'un duel a mort entre dos grans pilots espacials.. A més quan esperem que l'escena d'acció acabi, aquesta continua. Perquè igual que passa amb la sèrie LOST, un cop la vida no corre perill, comença la lluita per la supervivència. I aquí s'acaba tot el que té a veure amb LOST, o Lost in space o qualsevol altre ficció de supervivència d'acció. Aquí de fet la novel·la dona un gir i el que tenim més un retold de Robinson Crusoe (salvant molt les distàncies) que una novel·la d'acció. Gràcies als capítols curts, la seva lectura és addictiva (sumat a un ritme encertadíssim) i ens sorprén perquè al poc de començar l'acció s'acaba i gira cap a un ambient molt més intimista. I és que els personatges passen a aguantar tot el pes de la novel·la. Però no com estem acostumats, amb un gran desenvolupament o desgranatge de la psicologia d'aquests. Aquests agafen el pes de la novel·la des de l'àmbit relacional, ja que la història va precisament sobre això. Sobre com va mutant la relació entre aquests dos personatges fins a límits insospitats i uns girs i un final molt sorprenent.
Longyear fa un treball de geni al donar-li moltíssima personalitat al planeta. Tant que es podria dir que es transforma en un personatge més. De fet hi ha més d'una escena en que uns dels protagonistes li parla al planeta, com si aquest ho fos. Així doncs el worldbuilding és excel·lent per estar parlant d'una novel·la tan curta. L'autor li dona un clima, biologia i característiques pròpies que transporta al lector a aquest lloc tan inhòspit. I a més, quan no t'ho esperes, l'autor sap com impactar-te emocionalment i deixar-te molt trastocat amb els girs argumentals. Potser l'única cosa reprotxable de l'obra és que algú podria dir que no està ben tancada. Però això es pecata minuta si veiem els temes que pot tractar l'escriptor en una història tan breu: l'alteritat, l'antibel·licisme i el pacifisme, les arrels, la cultura com a punt de trobada, la connexió amb els nostres avantpassats, el racisme i la xenofòbia, la mort, la solitud, l'espiritualitat ... Una gran quantitat de temes per la brevetat de la història.
- Pros: l'inici, el ritme, els personatges, el worldbuilding, els girs argumentals, el final, ...
- Contres: a més d'una persona pot no agradar-li el final i li pot representar alguna dificultat el fet de que al principi apareixen moltes paraules en el llenguatge nadiu del personatge alienígena, que poden dificultar la lectura
¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?
Sí, sens dubte. La qualitat és extraordinària i és molt assequible pels grups més grans de secundària. És un d'aquells llibres que pot aconseguir recuperar lectors, refermar-los i inclús serveix per treballar a l'aula tots els grans temes que tracta i fer d'intermediària cap a novel·les més adultes.
Itinerari lector
Podem mediar a, o des d'altres títols de ciència-ficció (o no) de supervivència i acció:
- The Wilds, la sèrie d'Amazon Prime inspirada en El senyor de les mosques ( IMDB)
- El dia dels trífids de John Wyndham (Ressenya a aquest blog)
- Cero se repite siempre de C. S. Prendergast (Ressenya a aquest blog -en castellà-)
- Germanet : minyan d'Ibrahima Balde i Amets Arzallus (Ressenya a aquest blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario