lunes, 24 de junio de 2019

El dia dels trífids : ressenya

L'obra

Wyndham, John ;  Folch i Camarasa, Ramon [trad.]. El dia dels trífids. Barcelona : L'Altre Editorial, 2019. 332 p. (L'altra tribu ; 3). ISBN 978-84-94110-3-3.

L'autor

John Wyndham va ser un escriptor anglès que va viure a l'època de les dues guerres mundials i la Guerra Freda (1903-1969). Va arribar a participar a la 2GM com a operador de xifrat i va estar a Normandia dies després del famós desembarcament. Això marca la seva obra, situant moltes de les seves històries (sinó les principals) en societats i mons postapocalíptics. De fet malgrat escriure molts més contes que novel·les, la seva fama li arriba arran de quatre novel·les d'aquest gènere. La comentada en aquest article, The Day of the Triffids (1951), The Kraken Wakes (1953), The Chrysalids (1955), The Midwich Cuckoos (1957). Aquesta última adaptada dues vegades a la gran pantalla sota el nom Village of the Damned al 1960 i al 1995.

L'edició

En 2019 L'Altra Editorial, llença un nou segell de literatura juvenil amb el nom de L'Altra Tribu. Recuperen aquest clàssic fent revisió de la traducció realitzada al 1966 per Ramon Folch i Camarasa.
L'edició per a ser en rústica és exquisida. I és d'agrair ja que no trobem gaires llibres en rústica on es cuidi tant el producte. La coberta té una textura molt agradable al tacte. A més han tingut el detall d'il·lustrar-la interiorment. La feina ha estat de Jordi Duró que ha aconseguit un producte fresc i modern, fent servir només dos colors. És bonica però com a novel·la destinada a joves, no se si és un bon encert. Els joves poden interpretar per l'helicoide de l'ADN que es troben davant d'una novel·la científica i tot i que és ciència-ficció dista molt del gènere científic. Com deia abans és més una novel·la de gènere postapocalíptic.

El punt a joc amb la coberta sempre és un detall molt graciós i molt pràctic a més.

El preu de sortida ha estat de 13,25€. Un preu més que raonable per al material que tenim a les mans.

L'argument

Bill Masen es desperta a l'hospital amb els ulls embenats a causa d'un accident. La primera sensació que té es la de massa silenci per a ser un dimecres qualsevol. Després d'uns moments de desesperació accepta la situació: sembla ser que a l'hospital tothom ha desaparegut i no vindrà ningú a fer-se càrrec d'ell. Superat el xoc inicial, Bill pren la decisió de llevar-se l'embenatge i esbrinar que ha passat, fins i tot assumint el risc de perdre la vista.  La veritat serà molt més impactant del que podia arribar a imaginar. La nit anterior l'esdeveniment astronòmic del segle, una espectacular pluja de meteorits, va deixar cec a tothom que el va veure. El món tal com el coneixia en Bill, ha deixat d'existir. No obstant això els problemes de la humanitat no s'acaben aquí. Unes plantes creades genèticament uns anys abans i que fins ara eren un risc controlat, comencen a donar caça als humans. La carrera per la supervivència de la humanitat ha començat.


Valoració

La valoració és de 5 sobre 5. La història enganxa des del principi. Té un inici que recorda al del còmic i sèrie The Walking Dead, cosa que fa que pugui enganxar als joves lectors d'avui en dia. De fet podem fer una activitat per comprar l'inici de les dues obres mitjançant aquest vídeo. El llenguatge és molt senzill i el ritme fins a la meitat del llibre és trepidant. Desprès hi ha un gir a la trama que l'alenteix una mica, però malgrat això es manté molt alt. La història està molt ben acabada, cosa que no sol ser gens fàcil quan l'inici i el nus estan a un nivell tan alt.

Sobre la traducció, diré que no puc comparar amb la original, però aquesta revisió ha deixat un text amb un vocabulari molt actual.Així que felicitats per la revisió. No tant al fet que no hi ha crèdits de la persona responsable d'aquesta.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Definitivament sí. És un clàssic de la ciència-ficció que ens parla dels perills de l'enginyeria genètica i la tecnologia. El ritme és excel·lent, l'escriptura també i enganxa des de la primera pàgina. Molt recomanable per a aquells fans dels móns apocalíptics, els zombis i el món The Walking Dead, tot i que sense tanta violència i amb una visió més humanista i no tan catastrofista.

Etapa recomanada: ESO3-ESO4 (14-15 anys), tot i que personalment la posaria més a 4rt. 

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario