jueves, 7 de enero de 2021

Tot o res : ressenya

Fitxa tècnica

Gisbert, Francesc. Tot o res. [Algemesí] : Andana Editorial, gener 2020. 218 p. ISBN  9788417497507

Etapa recomanada: 4t d'ESO (+15 anys)

Saga: No

Autoria

Francesc Gisbert i Muñoz (Alcoi, 1976) és professor de secundària, escriptor en llengua catalana i llicenciat en Filologia catalana. A publicat nombrosos títols de literatura infantil, juvenil i per a adults. Es prou polifacètic ja que navega indistintament entre diferents gèneres, inclosos els contes. Ha rebut nombrosos premis literaris.


Argument

Accidentalment l'Anna Moltó una exinfluencer famosa retirada de les xarxes socials (coneguda amb el sobrenom de Lady Flipa) es veurà arrossegada a una trama criminal al socórrer a una jove en un accident de cotxe, quan la víctima els segresti a ella i al seu company de pis. Per quedar tots dos lliures l’Anna haurà d’entregar un paquet a prop de casa seva. Llàstima que al món del crim les feines més senzilles són les que més maldecaps comporten.


Valoració


3,3/5
Novel·la que barreja el gènere negre i el road trip, conjuntament amb la novel·la d'aventures i d'acció, de forma prou encertada.

No estem davant d'una novel·la original en la premissa, ja que l'encàrrec criminal, o el treball "fosc" i fàcil que surt malament, ha generat moltes històries dins el gènere negre. El que sí que és original és la barreja de gèneres literaris, que ho trobem aquí.

La trama comença amb una breu presentació i un "Inciting Incident" en forma d'accident de cotxe que sumat a la brevetat dels capítols, aconsegueix atrapar des de la primera pàgina i fa que sigui molt agradable i fàcil de llegir. Cal destacar l'encert de l'edició que comença cada capítol amb un mapa de la costa mediterrània on podem veure el viatge de la protagonista. Un recurs que ens recorda a les històries d'Indiana Jones

Al ser una història amb un ritme alt i força acció, els desenvolupament dels personatges queden en un segon terme i no s'aprofundeix gaire en ells, tret de la protagonista principal, de la qual anirem descobrint el secret que amaga sobre el seu passat.

L'ambientació de la novel·la és correcte. Amb una bona descripció dels múltiples llocs on transcorre la trama i també una bona recreació del món de l'hampa en que es veurà arrossegada la protagonista.

En Gisbert demostra ofici narrant un història molt ràpida i en que es barregen diferents gèneres amb un bon resultat, malgrat això l'autor patina amb un epíleg força inversemblant. 
  • Pros: original barreja de gèneres, atrapa des del principi i té un ritme molt ràpid
  • Contres: personatges poc desenvolupats i un epíleg força inversemblant

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sí. És una història ideal per a alumnat de 4rt d'ESO en endavant ja que és breu, té un ritme trepidant, atrapa des de la primera pàgina i la barreja de gèneres es força engrescadora. El constant ús de telèfons mòbils i el fet de tenir una influencer com a protagonista, són elements molt quotidians a la vida dels lectors.

Imprescindible si estem a una biblioteca del País València o de Cambrils i els voltants, ja que la novel·la transcorre a aquestes localitzacions.


Itinerari lector

És una història a la que es pot arribar a, o des de, altres novel·les d'acció/viatges/criminals:




Proposta lectora

Prepararem una sessió de presentació de novel·les de viatges a la biblioteca pública/escolar. Un cop l'alumnat hagi triat individualment un llibre del seu gust, el podem convidar a llegir i que facin un mapa amb l'itinerari del llibre usant el programari Route Generator. Proposarem a l'alumnat que presentin el seu mapa conjuntament amb la novel·la triada a la resta del grup, seguint el tutorial que hi ha disponible a l'enllaç.



    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario