miércoles, 9 de marzo de 2022

Germanet : Minyan - Ressenya

Fitxa tècnica

Balde, Ibrahima ; Arzallus Antia, Amets ; Hernàndez, Pau Joan [trad.]. Germanet : minyan. Barcelona : Blackie Books, 2021. 138 p. ISBN 9788418733437.

Balde, Ibrahima ; Arzallus Antia, Amets. Hermanito : miñán. Barcelona : Blackie Books, 2021. 134 p. ISBN 9788418733420. (en castellà)

Etapa recomanada : ESO3 (+14-15 anys)

Saga: No

Autoria

Ibrahima Balde (República de Guinea, 199?- ) va ser un adolescent orfe de pare, mecànic i aprenent de camions, que al desaparèixer el seu germà -intentant arribar a Europa-, va seguir les seves passes amb l'objectiu de trobar-ho i convèncer-lo de tornar a casa. 

Amets Arzallus (Hendaya, 1983- ) és un periodista, actor, director cinematogràfic i berstolari, de família també bertsolari. Ha estat reconegut amb diferents premis per la seva obra escrita i oral. També és conegut per ser el guionista del documental, Altsasu (aquella nit).


Argument

Quan Ibrahima es queda sense pare, a les portes de l'adolescència, no li queda més opció que anar a viure amb la seva mare. Però com no vol ser una carrega, li demana que li proporcioni prou diners com per poder marxar a una ciutat més gran i aprendre l'ofici de camioner i mecànic. Al poc temps de marxar, els seus plans es veuran alterats quan rebi una trucada de la mare, on li explica que el seu germà està intentant arribar a Europa. Ibrahim començarà un periple seguint la pista del seu germà, que el portarà per gran part d'Àfrica i en última instància a fins a Irun.

Valoració


4,5/5
Literatura realista, dura, minimalista i poètica. 

Tot just començar el text, veiem que estem davant d'un títol singular. L'inici ens impacta pel seu minimalisme, però també per la seva cruesa. És difícil no quedar atrapat per la dualitat de la narració. La seva melodia poètica i el minimalisme tant en les paraules com en la narració, que contrasten amb la duresa del tema tractat.

Tot i que és una història amb molt bon ritme, sens dubte el pes d'aquesta recau completament en el personatge/persona de l'Ibrahima. No només és la musicalitat amb la que explica la història, és la forma amb la que percep el món i com és col·loca en ell.La mateixa història viscuda i explicada per un altre persona, no seria tan colpidora i impactant. El llibre és la història de l'Ibrahima, però al mateix temps l'Ibrahima és la història.

Amets i Ibrahima aconsegueixen convertir el relat d'aquest segon, en una mena d'Odisea, però amb l'afegit de que la llar és la família -el germà petit en aquest cas-. Això encara provoca més neguit i frustració, ja que aviat ens adonem que trobar al germà és com trobar l'agulla al paller. A tot això s'ha de sumar el patiment amb episodis com la travessia a peu pel desert, escapar de les màgies de tràfic de persones, de l'esclavisme, de trobar una mica de dignitat en la precarietat d'una feines mal pagades que només volen acceptar els refugiats com l'Ibrahima, el descens a la depressió... Podríem afirmar que, Germanet, és un actual El cor de les tenebres. Un descens en espiral a les tenebres que en lloc de mostrar-nos la part inhumana del colonialisme, aquí ens mostra la part inhumana que ha deixat aquest. Tot això, cal remarcar-ho novament, mitjançant un ritme perfecte, amb una economia textual magistral, de forma directa i minimalista i amb una sonoritat poètica.
 
  • Pros: ritme, economia textual, estil directe, estil poètic, els temes tractats
  • Contres: la cruesa del relat pot crear resistència a més d'una persona, tampoc és recomanable per persones que no vulguin trencar els prejudicis al voltant dels MENA, els immigrants o sobre el fet que el Mediterrani és el cementiri més gran de tota Europa

¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens cap tipus de dubte.

Itinerari lector

Podem mediar a, o des d'altres títols on els personatges es troben immersos en una fugida endavant, com per exemple:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario