lunes, 12 de julio de 2021

Els assassinats de la Molly Southbourne : ressenya

Fitxa tècnica

Thompson, Tade ; Paez, Alexander (Trad.). Els assassinats de la Molly Southbourne. Barcelona : Mai Més, 2019. 128 p. ISBN  9788412057614

Etapa recomanada: 4rt d'ESO i Postobligatòria (+15 anys)

Saga: Sí (1 de 2) 


Autoria

Tade Thompson (Londres, 1950?) és escriptor i psiquiatre titulat. Quan tenia set anys la seva família, d'origen ioruba, va marxa a viure a Nigèria i és allà on cursa psiquiatria després de fer-ho amb medicina i antropologia social. Tornà a Anglaterra al 1988, on resideix a dia d'avui.

A nivell literari és un escriptor de novel·les i relats curts de gènere fantàstic i de ciència-ficció, molt estimat per la crítica. Ha guanyat els premis Nommo i el Kitschies dins de la categoria Golden Tentacle. També ha rebut nominacions al John W. Campbell, Shirley Jackson, British Science Fiction Award i va tornar a estar nominat als Nommo.

Els assassinats de la Molly Southbourne, és la seva primera novel·la traduïda al català i també la primera amb possibilitats de dur-la al cinema, ja que s'han adquirir el drets cinematogràfics per portar-la a la gran pantalla.


Argument

La Molly es desperta a una habitació que no reconeix. No se’n recorda de com hi ha arribat. Una dona li proporcionarà aigua i menjar, però també li farà un tatuatge de forma precària. Tot i que això no és ni de lluny la situació més estranya a la que s'ha enfrontat la Molly a la seva vida, ja que des de que és petita, cada vegada que sagna, de les gotes de la seva sang neix un Doppelgänger que tard o d'hora intenta assassinar-la. Com es viu amb aquesta maledicció i sobretot quin futur es pot tenir?


Valoració


5/5
Novel·la curta crossover de ciència-ficció molt ben escrita, amb un personatge femení protagonista brutal, molt original, amb molt bon ritme i molt, molt addictiva.

La proposta és terroríficament original. I mai millor dit! El fet de que ja sent una nena, un Doppelgänger creat per tu mateixa, et busqui per matar-te, és una premissa que impacta i que no pot deixar a cap persona indiferent. Però és que aquest interès es manté durant tota la novel·la ja que seguim com la Molly va obrint noves noves etapes de la vida, en que aquesta amenaça implicarà nous reptes: fer-se adolescent, tenir relacions sexuals, marxa a viure sola, tenir parella, etc. Totes aquestes noves vivències van introduint noves variables i incògnites que atrapen en la seva lectura.

I què dir del personatge principal. La Molly! Una antiheroïna que ens recorda a grans personatges de la cultura popular: Nikita, Dexter o Patrick Bateman. Aquest cop però en la pell d'una noia jove, empoderada i alliberada. Només atrapada pel seu destí. Però és que a més, un dels grans reptes de la novel·la era aconseguir que els personatges secundaris no quedessin enfosquits per la llum de la Molly i l'autor ho aconsegueix, especialment amb els pares d'aquesta, que estan molt ben construïts. Però és que també el personatge més irrellevant aconsegueix brillar amb llum pròpia dins de la novel·la.

Un altre repte superat amb molt d'èxit és el clima de l'obra. Concretament el món creat i l'atmosfera. El primer molt ben construït, mitjançant la granja -llar materna de la Molly-, o el fet científic que explica la maledicció de la Molly. En quant al segon, l'atmosfera i el to de l'obra estan perfectament trobades. La innocència de la infantessa, les ganes de llibertat de l'adolescència, la desesperació de l'adultesa...

Cal destacar el gran ús de l'economia textual de l'obra. En 120 pàgines l'autor aconsegueix explicar-nos tota una vida, crear perfectament un personatge eternament amenaçat per una espasa de Dàmocles que la supera, una relació familiar descrita perfectament, un final a l'alçada i explorar temes com l'educació, la solitud, la sexualitat, l'amor, la mort, etc.
  • Pros: original, addictiva, economia textual magistral, protagonista femenina molt ben construïda, arriscada, ..
  • Contres: la violència intrínseca a l'obra, farà enrere a molts adults

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sí. Especialment indicat per a Batxillerat i postobligatori, per recuperar lectors que deixen la lectura per falta de temps.


Itinerari lector

Podem mediar des de (o cap a) altres títols terrorífics de to similar, amb economia textual molt alta o personatge femení molt empoderat, com per exemple:


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario