martes, 19 de enero de 2021

El rastre del llamp : ressenya

Fitxa tècnica

Roanhorse, Rebecca ; Surià, Scheherezade [trad.]. El rastre del llamp. Barcelona : Mai Més Llibres, 2019. 288 p. ISBN  9788412057607

Etapa recomanada: 4t d'ESO (+15 anys)

Saga: 1 de 4


Autoria

Rebecca Roanhorse (Arkansas, 1971-) és una advocada i escriptora de ciència ficció i fantasia pertanyent a la tribu indígena anomenada Pueblo i de descendència afroamericana. Filla de professors, des de ben petita va ser encoratjada a escriure. Es va llicenciar amb un postgraduat en dret per la universitat de Yale i es va especialitzar en el dret propi dels pobles nadius americans. Va viure i treballar molts anys a la Nació Navajo i actualment viu a Nou Mèxic amb el seu marit Navajo i la seva filla.

La trajectòria literària de Roanhorse és meteòrica. Es podria considerar una autora novell, ja que publica els seus primers relats al 2017. El seu segon relat titulat "Welcome to Your Authentic Indian Experience™" impacta d'una forma inusual i rep les següents distincions:
  • El premi John W. Campbell a la millor escriptora novell
  • El premi Hugo a la millor història curta (2018)
  • El premi Nebula a la millor història curta (2017)
  • i les nominacions a:
    • Premi Locus a la millor història curta (2018)
    • Premi Theodore Sturgeon Memorial Award (2018)
    • Premi World Fantasy Award a la millor història curta (2018)
Al 2018 debuta novel·lísticament amb, El rastre del llamp que repeteix l'èxit del seu relat al ser premiada i nominada als grans premis del gènere. Posteriorment ha escrit per a franquícies com Star Wars, Marvel i Rick Riodan Presents.

Les seves obres es caracteritzen per incorporar personatges Navajos i reivindicar la seva cultura.


Argument

A un món on s'han fos els pols, n'hi ha pocs llocs al planeta on es pugui viure. L'antiga reserva Navajo de Dinétah és un d'aquests llocs. Però les inundacions no han portat només un món apocalíptic. També han portat monstres i deus que caminen entre les restes de la humanitat. Per combatre aquests monstres calen uns essers especials i amb poders sobrehumans i la Maggie Hoskie és un d'aquests. Sobreviu fent encàrrecs de "neteja" i allunyada de la gent. Però en una feina rutinària tot canviarà. La Maggie descobrirà un nou tipus de monstre mai abans vist que la portarà a dur una investigació per descobrir-ne l'origen. Poc sap la Maggie que això la farà enfrontar-se també als seus monstres interns i també a la companyia poc desitjada del Kai Arviso, un xaman indi molt singular.


Valoració


3,8/5
Els últims anys estem assistint a una eclosió literària -especialment- d'autores que reivindiquen la diversitat racial a les seves històries. Això es dona especialment en el gènere de fantasia i ciència-ficció (gènere que sempre ha anat un pas endavant en la normalització social, de gènere i racial). Aquí tenim un exemple més d'aquest moviment i en forma de novel·la de fantasia i aventures amb matisos d'altres gèneres com la novel·la detectivesca, la ciència-ficció postapocalíptica, el western, la road movie i inclús s'atreveix a reinterpretar el gènere de la buddy movie.

No es pot negar que la premissa de la novel·la és molt magnètica, cosa que conjuntament amb la coberta, aconsegueixen cridar molt l'atenció. Un món postápolíptic en que conviuen monstres, semidéus, (anti)heroïnes i humans i que en algun moment ens evocarà la saga de Joc de trons o Soy leyenda de Matheson. Malgrat això, la història triga una mica en arrencar i fins el 5é capítol no ho aconsegueix del tot. Un cop aquí assoleix un bon ritme amb capítols curts, força acció i poques descripcions i text superflu, tot i que no aconsegueix arribar a l'economia textual de Matheson, és una novel·la que atrapa, molt ràpida i fàcil i agradable de llegir.

El personatge que capitalitza el pes de la trama és de la protagonista principal, antiheroïna Navajo i turmentada pel seu passat (com en tot bon clàssic del gènere negre). Aquest és el personatge en que més aprofundeix l'autora. No ha fet una feina dolenta, però tampoc excel·lent. El personatge de la Maggie donava per més i és de pressuposar que veurem més aprofundiment a la seva psique en les següents entregues de la saga, tot i que aquí ja podem veure i empatitzar amb gran part del seu patiment. Es troba a faltar més treball en els altres personatges. Poder algun capítol per donar veu aquests, hagués millorat això.

En relació a l'ambientació, es podia haver aconseguit més. No acabem de palpar la decadència dels assentaments humans i de les restes del que queda de la humanitat. Ho podem intuir tal com ens ho explica l'autora, però no ens acaba de transportar. 
  • Pros: original barreja de gèneres, bon ritme, diversa
  • Contres: es troba a faltar més desenvolupament dels personatges secundaris i de l'ambientació 

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sí. És una història ideal per a alumnat de 4rt d'ESO en endavant ja que té molt bon ritme, barreja molt gèneres amb força èxit, promou la diversitat i atrapa gairebé des del principi. A més té molt bon itinerari lector.

Itinerari lector

És una història a la que es pot arribar des de o anar cap a altres títols, com per exemple:

    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario