Ens trobem al Cosmos : ressenya
Fitxa tècnica
Cheng, Jack ; Puente Llucià, Anna (trad.). Ens trobem al Cosmos. Barcelona : Fanbooks, 2017. 267 p. ISBN 9788416716326Etapa recomanada: 2n d'ESO (+13 anys)
Autoria
Jack Cheng (Shangai, 1983) és un autor xinès americà resident a Detroit. Va escriure aquesta novel·la inspirat en la fotografia "Un punt blau pàl·lid" i un viatge per carretera fet al 2013.
Argument
L'Alex Petrosky té 11 anys, viu a Colorado i parla amb el extraterrestres. Bé, no és ben bé que parli. Els hi grava un diari. I és que a l'Alex li apassiona l'astronomia. Li apassiona tant que té un gos anomenat Carl Sagan. Li apassiona tant que ell mateix es vesteix com el Carl Sagan. Li apassiona tant que la seva pel·lícula preferida és Contact. I li apassiona tant que té un somni al que dedica moltes hores: construir un coet que vagi a l'espai i posar en aquest, l'Ipod al que grava el seu diari ... i ves a saber... potser algun dia arriba a ser escoltat per uns extraterrestres. Amb aquest objectiu l'Alex anirà al Southwest High Altitude Rocket Festival -un concurs de coets amateurs-, per fer arribar el seu a l'espai. El problema és que hi haurà d'anar sol, ja que la seva mare està malalta. Però l'Alex no és un nen normal i aquest no serà el principal problema al que s'enfrontarà per complir el seu somni.
Valoració
4,1/5
Novel·la Middle Grade realista tragicòmica amb un gran personatge central, un to melodramàtic molt tendre, amb una bona dosi de ciència i diversitat i que s'atreveix a tocar temes molt importants.
Partim de la premissa de l'excentricitat del personatge. L'Alex ens crida l'atenció des de la primera pàgina. És un personatge únic. Malgrat això ens recorda a d'altres personatges de llibres que tracten la diversitat. Sense anar més lluny a Wolfgang. L'Alex es creu totalment autònom i que no necessita els adults per a res. De fet com a la novel·la citada, tot i que no es diu, intuïm que l'Alex és un noi amb altres capacitats. I de fet té problemes semblants: la mare malalta.
Si la gran personalitat de l'Alex és el que ens enganxa a la lectura, l'aventura d'aquest és el que ens deixa atrapats del tot. L'Alex anirà coneixent tot un reguitzell de personatges estrambòtics: aficionants als coets, monjos budistes fent vot de silenci, una germanastra díscola que no sabia que tenia ... i tot això mentre es trastoca tota la seva vida. Es cert que aquests personatges no arriben al nivell de brillantor de l'Alex, però tot i això són personatges secundaris força ben desenvolupats.
També és molt original el fet de que el llibre es "poc literari", ja que està escrit en format "podcast" i té molts fragments en que les converses estan en format teatral. Això fa que sigui molt dinàmic i que hi hagi un intercalat continu de soliloquis i diàlegs. Cosa que li atorga un gran dinamisme a la lectura. A més té moments molt divertits, però també moments molt tristos.
En definitiva, estem davant d'un llibre sorprenent, original, amb un bon treball amb els personatges, que dona espai a la ciència, a la diversitat, a explorar temes com la solitud, les malalties mentals, l'amistat, els somnis, el concepte de família, els sacrificis, les eleccions, la cura als que estimem, o la cura que rebrem dels que ens estimen... Un llibre molt complet.
- Pros: original, atrapa, intergeneracional, emocionant, personatges molt bons, barreja gèneres i formats
- Contres: conté força dades sobre Carl Sagan, astronomia i ciència que poden crear confusió i fer rebutjar el llibre a alguna persona
Té lloc a una biblioteca escolar?
Sí. És una novel·la de força qualitat i amb uns temes molt sucosos.
Itinerari lector
Podem mediar des de (o cap a) altres títols terrorífics de to similar, amb economia textual molt alta o personatge femení molt empoderat, com per exemple:
- Wolfgang (extraordinari) de Laia Aguilar ( Goodreads)
- El Gabinet dels Objectes Perduts de James R. Hannibal (Ressenya a aquest blog)
- Ametlla de Wŏn-p'yŏng Son (Ressenya a aquest blog)
- La noia ocell de Sandy Stark-Mc Ginnis (Ressenya a aquest blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario