lunes, 8 de marzo de 2021

Ombra i os : ressenya

Fitxa tècnica

Bardugo, Leigh ; Gombau i Arnau, Alex [trad.] Ombra i os. Barcelona : Fanbooks, 2021. 318 p. ISBN  9788418327308

Etapa recomanada: +2n d'ESO (+13 anys)

Saga:


Autoria

Leigh Bardugo (Jerusalem, 1975) és una autora de literatura juvenil fantàstica, coneguda principalment per l'univers Grisha. De descendència espanyola, jueva del Marroc, lituana i russa, va créixer a Los Angeles. Va graduar-se en llengua anglesa a la Universitat de Yale i abans del seu èxit literari treballava com a periodista i maquilladora d'efectes especials. Va debutar literàriament amb Ombra i os (2012) amb la que fins al 2018 havia aconseguit vendre més de 3 milions d'exemplars. Ha estat guardonada amb diferents premis i distincions com per exemple:
  • Romantic Times Book Award
  • South Carolina Children's Book Award
  • New York Times Notable Book
  • ALA-YALSA Top Ten Pick of 2016
  • 2019 Goodreads Choice Award for best fantasy novel

Argument

A un món que cohabiten humans i uns monstres anomenats, volcra, tot és manté amb relativa pau gràcies a que aquests últims viuen al Plec Tenebrós (també conegut com a Fals Mar). Un lloc on no existeix la llum i d'on no poden sortir. El problema és que els humans de vegades necessiten viatjar a través d'aquesta zona i això comporta un gran número de baixes. En aquest món governat per una elit cortesana i amb una fort militarització (ja que els regnes humans es troben en guerra) han nascut i crescut l'Alina i el Mal. Dos orfes que es van conèixer de petits, que han crescut i que han ingressat a l'exercit del rei de Ravka. Ara per primer cop travessaran el Plec Tenebrós, però el que trobaran allà serà molt més extraordinari que els monstres que hi habiten.


Valoració


3,25/5
Novel·la fantàstica força irregular, ja que no es pot dir que sigui ni un bon exercici literari, ni un de dolent. Tampoc aporta res nou al gènere fantàstic. Té carències, però la seva lectura és àgil, agradable i a estones addictiva.

És veritat que l'autora ens sorprèn amb un món força ben creat i en un principi la premissa pot ser atractiva, però aquesta es va ensorrant a mesura que passa la lectura, ja que veiem que no deixa de ser un compendi de "10 consells per escriure una novel·la fantàstica que tingui èxit". Nena òrfena, lletja, insegura, enamorada des de petita del seu millor amic, un viatge de l'heroi que es compleix pas a pas i un final per acontentar als lectors i mig-obert, mig-tancat per si la novel·la triomfa, convertir-la en saga... També és veritat que per molt que es segueixin aquests consells, no es pot aconseguir l'èxit de vendes. Aleshores què té la novel·la per aconseguir aquest èxit?

La novel·la enganxa, sens dubte. El ritme (tot i que no estem davant de capítols curts) és ràpid. Té algun gir interessant (d'altres predictibles). La creació dels personatges és molt fluixa. No és que els  personatges estiguin massa estereotipats, ni mal creats, però la novel·la gairebé no aprofundeix en la psique d'aquests i quan ho fa és només per justificar el despertar dels poders màgics de la protagonista. És impossible empatitzar amb cap altre dels personatges de la novel·la, ja que no s'explica res sobre ells.

El wordbuilding que hi ha darrera de la història és realment el gran encert d'aquesta. Bardugo ha creat un món molt consistent, força ple de detalls i molt coherent que té un gran potencial per anar creixent a les publicacions posteriors. No és d'estranyar que actualment compti amb 8 títols diferents publicats. Malgrat això i com s'esmentava abans literàriament no aporta res. No està ni ben escrita, ni mal escrita. És una novel·la literàriament mitjana, que sense saber gaire perquè ha tingut un èxit descomunal.
  • Pros: notable worldbuilding i bon ritme
  • Contres: no aporta res nou al gènere, no aprofundeix en els personatges i a estones és molt predictible

Té lloc a una biblioteca escolar?

És difícil posicionar-se al respecte. Per una banda és una novel·la de qualitat mitjana. Al mateix temps és un èxit editorial consolidat que està a punt d'estrenar sèrie a Netflix i que generarà molts préstec a la biblioteca i pot cridar l'atenció dels no-lectors. El meu consell és incorporar-la al catàleg. tot i que amb reticències. Poder a una biblioteca escolar amb poc pressupost ens ho podríem estalviar, ja que és un títol que es podrà trobar fàcilment a moltes biblioteques públiques. 


Itinerari lector

Des d'aquest títol podem mediar cap a títols de fantasia de més qualitat, que tinguin característiques comunes, com per exemple històries fantàstiques amb protagonistes femenines:



Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario