domingo, 3 de abril de 2022

Àunia : l'anhel de llibertat d'una noia ibèrica - ressenya

Fitxa tècnica

Vera, Ivan. Àunia : l'anhel de llibertat d'una noia ibèrica. Barcelona : Akiara Books, 2021. 364 p. ISBN 9788417440862.

Etapa recomanada : ESO3 (+14-15 anys)

Saga: No

Autoria

Ivan Vera (Badalona, 1998) és un escriptor de novel·la història i filòleg per la UdG, crescut a Banyoles. És un apassionat de la lectura i els videojocs, així com de Tolkien i la literatura medieval. 

Àunia és el seu debut literari i es gesta a través del Treball de Recerca de Batxillerat. Amb aquest títol l'autor ha estat guardonat amb el premi Llibreter 2021 i seleccionada a la llista White Ravens el mateix any.


Argument

Durant la Segona guerra púnica Catalunya -que està començant a ser ocupada per l'Imperi Romà- hi viu l'Àunia. Una nena de 13 anys a la que no li agrada fer tasques domèstiques. Ella és més de córrer i caçar al bosc. Però el dia que passa a l'edat adulta, la seva mare començarà a fer plans per casar-la i a l'Àunia no li quedarà un altre remei que fugir de casa. En la seva fugida es trobarà amb l'exercit d'Anníbal, que creua la Península Ibèrica per atacar Roma. La seva destresa amb l'arc i el fer-se passar per un home, li permetran ingressar com mercenària. Ha començat per l'Àunia una vida d'aventura i lluita per mantenir la seva llibertat i independència i la del seu poble.


Valoració


3,5/5
Literatura històrica molt rigorosa amb perspectiva de gènere i una ambientació molt bon recreada. 

La literatura juvenil històrica, no brilla gaire per la seva originalitat. Especialment en català on trobem majoritàriament dues categories: la medieval i la guerracivilista. És un gènere complicat que tret d'algunes excepcions, rarament arriba a atraure a un gran número de lectors ja que a banda de minoritari, normalment requereix un bagatge històric que el públic al que va dirigida no sol tenir. Àunia, trenca una mica això pel seu context temporal i el fet de posar com a protagonista a una noia que no vol cenyir-se als rols de gènere de l'època.

La novel·la comença bé i el gran carisma de l'Àunia ens atrapa al principi. La coneixem com a nena i l'acompanyarem fins a l'època adulta durant tota la novel·la. El text està dividit amb pauses cada poques pàgines i això afavoreix molt l'entrar a novel·la i la seva lectura. També col·laboren els girs i les escenes d'acció.

En quant als personatges, el pes de l'obra el porta la protagonista principal. De vegades es troba a faltar una mica de desenvolupament d'altres personatges, que tot i que en algun moment té lloc, per l'extensió del text, poder hi havia possibilitat de més.

La recreació que ha fet l'Ivan Vera és excepcional. Es nota que la novel·la sorgeix com a investigació del Treball de Recerca de Batxillerat. El text està farcit de detalls i de vocabulari. Però això també és una arma de doble fil, ja que molts detalls no són necessaris per al desenvolupament de la història i la quantitat de notes alenteix la lectura d'un text, a la que a estones li falta dinamisme. De fet al text li falta força economia textual. No calien tants detalls, ni gairebé 400 pàgines per explicar la història, que a vegades peca de semblar més un estudi històric que una obra de ficció juvenil (en la que hauria de prevaler l'entreteniment). També s'ha de reconèixer l'habilitat amb la que l'autor narra les batalles.  
  • Pros: la perspectiva de gènere, el rigor històric, atrapa en certs moments, la protagonista principal
  • Contres: la falta d'economia textual, el ritme de vegades lent, l'excés d'historicisme, el final, ...

¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

A una biblioteca escolar de la província de Girona ha d'estar. Tinc més dubtes si a la resta de biblioteques escolars de Catalunya, ja que tot i estar molt ben documentada a nivell narratiu té marge de millora. També hem de valorar que normalment no tenim literatura juvenil d'aquesta qualitat, ni d'aquesta època.

Itinerari lector

Podem mediar a, o des d'altres títols de literatura històrica o de personatge femení empoderat:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario