domingo, 5 de febrero de 2023

Ciutats de fum : ressenya

Fitxa tècnica

Marcús, Joana. Ciutats de fum. Barcelona : Fanbooks, 2022. 496 p. ISBN 9788418327971 -en català-

Marcús, Joana. Ciudades de humo. Barcelona : Fanbooks, 2022. 496 p. ISBN 9788408251859 -en català-
.

Etapa recomanada : 2n - 3r d'ESO (+13 anys)

Saga: Sí. (1 de 3)


Autoria

Joana Marcús (Mallorca, 2000) és una escriptora de literatura juvenil que tot i la seva curta edat ja ha publicat més d'una desena de títols. Molt d'elles a la plataforma Wattpad, però alguns han donat el salt al paper o directament s'han publicat en format imprès. 

Marcús, es dedica al gènere romàntic, de ciència-ficció i de literatura fantàstica. Ha guanyat dos premis de la plataforma Wattpad per les obres:

Argument

L'Alice (l'androide número 43) viu en un poble i té com a únic objectiu servir als humans. En concret és una androide especialitzada en història. L'ambient al seu poble és asfixiantment autoritari i els càstigs poden arribar a les amputacions d'extremitats. Tot i això el seu creador (pare) la cuida i tenen una bona relació. Quan una facció rival envaeix el poble i comença a assassinar a tothom, l'Alice no tindrà cap més opció que escapar cap a un món del que no sap absolutament res. 

Valoració


4/5
Novel·la de ciència ficció de molt bona confecció. Amb una bona i interessant trama, uns girs encertats, intrigues polítiques, relacions romàntiques, acció i un bon desenvolupament dels personatges.

La història comença amb un capítol introductori per continuar amb una escena d'acció que és el detonant de la història. Tenim algun detall força impactant i sorprenent en aquest capítol que pot captar l'atenció de lector i fer-lo empatitzar amb la protagonista degut a aquest clima autoritari que poden de vegades vivenciar els adolescents.

El desenvolupament dels personatges és notable. Cal destacar la creació i el creixement de l'Alice, però també de la seva contrapartida masculina i d'alguns secundaris. Tots amb un bon transfons i amb alguns detalls que els van molt realistes.

Els micromons construïts per l'autora també estan a una gran nivell. Tot i que no tenim una visió  general del món on s'ambienta la història, els dos petits poblats creats per a aquesta entrega són molt consistents i tenen molts detalls que els fan molt consistents.

Estem davant d'una nova proposta clàssica del gènere de ciència-ficció al voltant de la relació home/màquina o de la reflexió al voltant de si una màquina pot arribar a ser una persona, o quan una persona es converteix en màquina. Tot i que és un tema molt tractat per a ciència-ficció, l'autora aconsegueix emmarcar-lo amb les característiques d'una novel·la juvenil de forma molt adequada. 
  • Pros: posada en escena, els personatges, l'ambientació, la història d'amor, els girs, el cliffhanger final, etc.
  • Contres: l'extensió dels capítols i del text, crearan resistències en més d'una persona. Capítols i llibre més curts, obviant algunes coses de la història que no són importants, hagués deixat una novel·la molt més rodona. També perpetua el romanç entre la noia innocent i el noi dur i impassible.

¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens cap tipus de dubte.

Itinerari lector

Podem mediar a, o des d'altres títols de ciència-ficció (o no) de supervivència i acció:


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario