miércoles, 24 de mayo de 2023

Fills d'Èodhum : L'amenaça verda - Ressenya

Fitxa tècnica

Tarrés, Roger. L'amenaça verdaBarcelona : Fanbooks, 2022. 512 p. ISBN 9788419150141 -en català-

Etapa recomanada : 3r d'ESO (+13 anys)

Saga: Sí. (1 de 2)


Argument

L'Àstrid és una jova guerrera encarregada de la protecció del seu poble. Té una capacitat sobrenatural amb l'arc i on posa els ulls (d'un enigmàtic blau), posa la fletxa. Un dia durant una de les múltiples expedicions que realitza als voltants del poble, un parell d'individus assassinen a tots els habitats, tret de la seva germana, que serà segrestada. A partir d'aquí, l'únic objectiu de l'Àstrid serà la venjança i rescatar a la seva germana amb vida... tot i que no sap que aquest serà un camí molt llarg i amb molts secrets ocults.

Valoració


3,5/5
Novel·la de fantasia èpica, que si bé és excessiva en longitud i poca economia textual, ens regala uns personatges molt sòlids, un món farcit de detalls de molt nivell i grans combats èpics,

Tornem a estar davant d'una història de fantasia èpica, que recorda molt a d'altres títols, principalment a les famoses aventures de Tolkien, tot i que també tenim algun altre referent a altres obres de gènere i clàssics, com Robin Hood, V de Vendeta  o inclús La princesa promesa. Amb tots aquests referents, tot i que molt bé aglutinats, no podem dir que estiguem davant d'una obra molt original. Tot i que sí que és força inèdit el fet de trobar una obra d'aquestes característiques originàriament escrita en llengua catalana.

En quant a si la novel·la atrapa, ens trobem davant d'algunes dificultats perquè ho faci. Entenent que és una història amb vàries entregues, tenim un llibre de 500 pàgines, que triga gairebé 250 en posar totes les peces damunt del tauler. Per tant, no podem dir que sigui un llibre força dinàmic de principi a fi. A partir de la meitat del llibre, el ritme de la història es dispara i atrapa. Potser li manca descripció i li falta acció en aquesta primera meitat del llibre.

Al voltant dels personatges l'autor ha fet una gran feina, tot i que relacionat amb el punt de dalt, potser per un llibre de 500 pàgines, els personatges podrien estar una mica més desenvolupats o aprofundits. Tot i així, el treball fet amb aquests funciona molt bé dins de la història. 

Sens dubte el punt fort de la novel·la és la recreació del món fictici d'Èodhum. L'autor ha fet un treball excepcional. Molt poc habitual en la literatura juvenil catalana. Una construcció molt treballada i amb multitud de detalls sobre les diferents regions i els seus habitants: color de pells, costums, vestimenta, filosofia, història, formes de parlar i d'actuar. Un treball d'altíssima qualitat.

Potser el pitjor de l'obra és aquesta carència d'economia textual, que fa la primera meitat de la novel·la molt lenta. Es podria haver fet una introducció molt més breu, que hagués apropat la lectura a molt públic no-consumidor habitual de novel·les de fantasia. Amb aquest inici tan lent i dens, això serà difícil. Per una altra banda, l'autor demostra força traça, en dotar d'èpica els combats d'espases. 
  • Pros: un worldbuilding excel·lent, uns personatges molt ben treballats i unes batalles d'espases realment èpiques i que encongeixen el cor
  • Contres: inici extremadament dens i lent, falta d'economia textual, no recomanada per a no-fans de la fantasia èpica

    ¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

    Sí. Estem davant d'una obra de fantasia força correcte i si tenim en compte que originàriament està escrita en català, excepcional

    Itinerari lector

    Podem mediar a, o des d'altres títols de fantasia èpica com:



    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario