domingo, 23 de febrero de 2020

Prop de les bombes : ressenya

Ficha tècnica

Bayo, Emili. Prop de les bombes. Barcelona: Cruïlla, 2019. 129 p. ISBN 9788466147460


L'autor

Emili Bayo (Lleida, 1961) és professor de secundària, col·laborador a diferents mitjans de comunicació i un escriptor poc habitual ja que algunes de les seves novel·les bordegen la frontera entre la novel·la juvenil i adulta, com per exemple L'edat de les paraules o Premonicions. Va debutar amb Traïdors i covards (1997), que tractava sobre la Guerra Civil, tema que ja va recuperar a Projecte de felicitat i que torna a recuperar a aquest títol. Ha guanyat dos premis al 2019 per El mañana sin mí i per Prop de les bombes.


L’edició

Edició en rústica amb solapes de mida gran (gairebé de la mateixa grandària que les cobertes) il·lustrades a color. El paper és de qualitat i molt agradable al tacte, mentre que la maquetació és molt sòbria, cosa no pas dolenta ja que estem davant d'una història molt seriosa, però també sòbria. 


L'argument

Víctor Torrent de 93 anys ens explica un traumàtic episodi de la seva infància quan va ser un nen orfe durant la Guerra Civil Espanyola. Durant tota la novel·la acompanyarem al Víctor de 12 anys durant els mesos previs a la caiguda de la República i les seves vicissituds, derrotes, ínfimes victòries i tragèdies, fins a arribar al gran secret que el marcarà per sempre.


Valoració


4,4/5
Novel·la emmarcada en l'exili, vist a través dels ulls d'un nen, dels milers de persones que van haver de fugir del país al final de la Guerra Civil. Tot i que és un tema molt freqüent, el valor afegit d'aquesta novel·la és la de centrar-se en la figura dels nens refugiats. Personatges per cert, molt ben dibuixats i treballats. Tots amb una personalitat molt  definida i amb matisos, que eviten la dicotomia entre bons i dolents, essent això un dels grans encerts de la novel·la. L'altre és l'atmosfera asfixiant i pesada, on es pot mastegar la fam dels protagonistes, la por, la desesperança, l'estoïcisme, la fugida ...en definitiva, tot el que implica la guerra i l'exili. També és molt encertada la longitud de la història, que no dona voltes innecessàries i no es perd en descripcions fútils (tot i que l'atmosfera és angoixant). Es difícil aconseguir aquest efecte amb les paraules justes i això en literatura juvenil és especialment lloable. En resum, estem davant d'un molt bon exercici literari, directe, dur i colpidor, sustentat en un món molt ben construït i angoixant i uns personatges molt ben perfilats.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens dubte. Tenim poca literatura juvenil de nens refugiats catalans i és molt necessària. Especialment si és de qualitat com aquesta.


Itinerari lector

Al ser una novel·la sobre nens refugiats, es pot mitjançar a des dels següents títols:

A partir de quina etapa/edat la podem recomanar?

Etapa recomanada: Primer cicle d'ESO - Segon cicle d'ESO (+13 anys)

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario