lunes, 22 de marzo de 2021

Sense fe ni llei : ressenya

Fitxa tècnica

Brunet, Marion ; Sánchez Vaqué, Oriol [trad.] Sense fe ni llei. Barcelona : Fanbooks, 2021. 208 p. ISBN  9788418327346

Etapa recomanada: +3r d'ESO (+14 anys)

Saga: No


Autoria

Marion Brunet (Valclusa, 1976) és una autora francesa de literatura infantil, juvenil i policíaca. Després de finalitzar els seus estudis en literatura, Brunet va treballar a una casa d'acollida d'infants i posteriorment a un hospital de dia per a adolescents. 

A les seves novel·les barreja el gènere negre amb el social i no defuig la complexitat dels problemes, la crueltat de les situacions, ni de la vida. Tot i que al nostre país és bastant desconeguda, a França ja ha rebut una bona quantitat de premis i distincions. Alguns d'aquests són: 

Argument

En un poble perdut de la mà de deu en l'època de la conquesta de l'oest, en Garett és un adolescent que un dia és assaltat per una fugitiva a casa seva. Li demana un got d'aigua i que despisti a la policia que li va al darrera, cosa que no aconseguirà i que acabarà amb el seu segrest com a ostatge. Qui és aquesta dona guapa, d'aspecte androgin, que només porta roba d'home i es comporta com un? Durant vàries setmanes, de mà de l'Abigail, en Garett coneixerà el món adult i real, fora de la bombolla del seu autoritari pare.


Valoració


3,95/5
Western coming-of-age brut i dur, que mostra la realitat i la cruesa de l'època. De bona ambientació i amb uns personatges ben construïts, la novel·la és una reinterpretació molt encertada del gènere, precisament canviant el gènere de la protagonista.

La novel·la arrenca in media res i això ja capta l'atenció des del principi. Enmig d'un tiroteig coneixem al protagonista i a la seva segrestadora i quedem captivats pel tipus de relació que s'estableix entre ells, que al mateix temps farà que la narració vagi apropant-se al gènere buddy. Darrera d'aquests dos personatges grisos i uns matisos molts rics. L'autora fa una gran tasca de creació i  desenvolupament de personatges i trenca els estereotips de gènere precisament mitjançant la riquesa i complexitat d'aquests.

La recreació del Far West és notable. Brunet ens copsa amb dues escenes especialment dures sense ser gens explicita. Aquestes, tot i que poden  allunyar a més d'una persona, tenen una potència brutal per situar-nos amb molt poc i de ple, dins del món al que ens vol fer viatjar.

Amb uns capítols molt breus i un bon ritme, Brunet ens explica la duresa i gairebé impossibilitat de ser una dona emancipada en una època històrica molt concreta. Però no es queda aquí, ja que també s'apropa a temes com el racisme, la prostitució, la masculinitat tòxica i les relacions maternes i paternes-filials. I tot això en 200 pàgines! Sens dubte un gran exercici d'escriptura, que reinterpreta el gènere i que toca temes molt seriosos.
  • Pros: bona ambientació, personatges complexos, bon ritme, bona economia textual
  • Contres: dura i a estones punyent, el western no és un gènere molt popular i això pot allunyar als lectors d'aquest títol

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sens dubte. És una novel·la molt premiada, fa una reinterpretació d'un gènere i té força qualitat.

Itinerari lector

Des d'aquest títol podem mediar a (o des d') altres títols d'acció amb personatges femenins que no segueixin les normes imposades pel patriarcat i que hagin d'impossar-se mitjançant la força per no ser trepitjades.

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario