Sense fe ni llei : ressenya
Fitxa tècnica
Brunet, Marion ; Sánchez Vaqué, Oriol [trad.] Sense fe ni llei. Barcelona : Fanbooks, 2021. 208 p. ISBN 9788418327346Autoria
Marion Brunet (Valclusa, 1976) és una autora francesa de literatura infantil, juvenil i policíaca. Després de finalitzar els seus estudis en literatura, Brunet va treballar a una casa d'acollida d'infants i posteriorment a un hospital de dia per a adolescents.
A les seves novel·les barreja el gènere negre amb el social i no defuig la complexitat dels problemes, la crueltat de les situacions, ni de la vida. Tot i que al nostre país és bastant desconeguda, a França ja ha rebut una bona quantitat de premis i distincions. Alguns d'aquests són:
- Prix Ados en colère 2015 i Prix UNICEF de littérature jeunesse (15-18 ans) 2017 per Frangine
- Prix Libr'à nous roman ado 2017 per Dans le désordre
- Grand prix de littérature policière 2018 i Prix des lecteurs du Livre de Poche / Choix des libraires per L'Été circulaire
- Pépite d'Or 2019 du Salon du livre et de la presse jeunesse de Montreuil, per Sense fe ni llei
Argument
En un poble perdut de la mà de deu en l'època de la conquesta de l'oest, en Garett és un adolescent que un dia és assaltat per una fugitiva a casa seva. Li demana un got d'aigua i que despisti a la policia que li va al darrera, cosa que no aconseguirà i que acabarà amb el seu segrest com a ostatge. Qui és aquesta dona guapa, d'aspecte androgin, que només porta roba d'home i es comporta com un? Durant vàries setmanes, de mà de l'Abigail, en Garett coneixerà el món adult i real, fora de la bombolla del seu autoritari pare.
Valoració
3,95/5
Western coming-of-age brut i dur, que mostra la realitat i la cruesa de l'època. De bona ambientació i amb uns personatges ben construïts, la novel·la és una reinterpretació molt encertada del gènere, precisament canviant el gènere de la protagonista.
La novel·la arrenca in media res i això ja capta l'atenció des del principi. Enmig d'un tiroteig coneixem al protagonista i a la seva segrestadora i quedem captivats pel tipus de relació que s'estableix entre ells, que al mateix temps farà que la narració vagi apropant-se al gènere buddy. Darrera d'aquests dos personatges grisos i uns matisos molts rics. L'autora fa una gran tasca de creació i desenvolupament de personatges i trenca els estereotips de gènere precisament mitjançant la riquesa i complexitat d'aquests.
La recreació del Far West és notable. Brunet ens copsa amb dues escenes especialment dures sense ser gens explicita. Aquestes, tot i que poden allunyar a més d'una persona, tenen una potència brutal per situar-nos amb molt poc i de ple, dins del món al que ens vol fer viatjar.
Amb uns capítols molt breus i un bon ritme, Brunet ens explica la duresa i gairebé impossibilitat de ser una dona emancipada en una època històrica molt concreta. Però no es queda aquí, ja que també s'apropa a temes com el racisme, la prostitució, la masculinitat tòxica i les relacions maternes i paternes-filials. I tot això en 200 pàgines! Sens dubte un gran exercici d'escriptura, que reinterpreta el gènere i que toca temes molt seriosos.
- Pros: bona ambientació, personatges complexos, bon ritme, bona economia textual
- Contres: dura i a estones punyent, el western no és un gènere molt popular i això pot allunyar als lectors d'aquest títol
Té lloc a una biblioteca escolar?
Sens dubte. És una novel·la molt premiada, fa una reinterpretació d'un gènere i té força qualitat.
Itinerari lector
Des d'aquest títol podem mediar a (o des d') altres títols d'acció amb personatges femenins que no segueixin les normes imposades pel patriarcat i que hagin d'impossar-se mitjançant la força per no ser trepitjades.
- Brimstone. La hija del predicador de Martin Koolhoven (IMDB)
- El rastre del llamp de Rebecca Roanhorse (Ressenya a aquest blog)
- Hechicero de Sebastien de Castell (Ressenya a aquest blog -en castellà-)
- La voz de Amunet de Victoria Álvarez (Ressenya a aquest blog -en castellà-)
0 comentarios:
Publicar un comentario