martes, 26 de abril de 2022

Poni : ressenya

Fitxa tècnica

Palacio, R. J.; Falcó, Imma [trad.]. Poni. Barcelona : La Campana, 2022. 304 p. ISBN 9788418226557.

Palacio, R. J.; Sobregués Arias, Noemí [trad.]. Poni. Barcelona : Nube de Tinta, 2022. 304 p. ISBN 9788418050015 -en castellà-.

Etapa recomanada : 6é primària - 1r d'ESO (11-13 anys)

Saga: No


Autoria

Raquel Jaramillo Palacio (1963-) és una escriptora americana de literatura juvenil, de descendència colombiana. Filla d'un pare que treballava al sector editorial, estudia arts i s'especialitza en il·lustració a la High School of Art & Design de Manhattan. Comença a treballar al món editorial fent portades per a grans autors. És també a aquesta època quan comença a escriure i il·lustrar llibres infantils i els publica sota el nom de Raquel Jaramillo. A l'any 2012 publica la seva primera novel·la amb el títol de Wonder i es converteix en un èxit mundial traduït a més de 30 idiomes i l'any 2017 encara era un dels llibres més venuts amb 5 milions de còpies.

Al 2022 publica, Poni. La seva primera novel·la aliena al món creat a Wonder.


Argument

Silas és un nen de 12 anys nascut al Far West. La seva mare va morir al part, així que viu sol amb el seu gos i el seu pare. Un autèntic geni i fotògraf amateur que una nit és vingut a buscar per un grup de genets. Tot i que els visitants portaven un poni per dur-lo a ell també, el pare els convenç de que el deixin. Però dies desprès, quan el poni torna a la casa del Silas, aquest l'interpreta com una senyal per anar a rescatar al seu pare.


Valoració


4,5/5
Western magistral, però que amaga darrera un gran coming-of-age i una barreja molt encertada amb el gènere fantàstic i científic. Amb poquíssimes debilitats, estem gairebé davant d'una obra mestra.

Des de molt al principi l'autora ens sorprèn i comença a trencar les nostres expectatives. És veritat que estem llegint un western, però a les primeres pàgines ja descobrim que no estem davant d'un western qualsevol al descobrir que el protagonista té un amic fantasma o que la ciència té una forta presència. El primer quart del llibre es pot fer una mica repetitiu i amb moltes reflexions interiors per part del protagonista que no duen enlloc, però més endavant descobrim que tot aquest diàleg intern és essencial per anar teixint al personatge protagonista. De fet la construcció del protagonista és magnífica. És un personatge complex amb moltes arestes: poruc, infantil, decidit, empoderat, pot parlar amb els morts, té uns alts estàndards morals i un gran món interior. En Silas i els seus diàlegs són sens dubte el gran pilar que sustenta la novel·la. Però els personatges secundaris no es queden en darrera, el seu pare, el fantasma, el marshall, inclús el cavall que dona títol a la novel·la. Tots els coneixem a través del punt de vista del Silas i tots són molt rics en matisos i en detalls que sempre ens venen captats per la mirada d'en Silas.

Palacios, construeix una gran ambientació, que a més es veu multiplicada per la qualitat de l'edició. Ha fet una gran documentació sobre el Far West i els seus detalls, però també sobre la ciència i la fotografia, que enriqueixen moltíssim l'obra. Setmanes desprès de llegir la novel·la encara tens gravada a la memòria paisatges, llocs i detalls d'aquesta. I això només està a l'abast dels grans escriptors. I es que estem davant d'una novel·la escrita de forma excel·lent en la creació de personatges, la trama, la recreació dels paisatges, la història, els temes (la família, l'amor, els vincles, la solitud, el crèixer i fer-se adult, etc.) i que s'atreveix a barrejar ambientacions de ficció tan diferents com True Grit i The Others. L'únic defecte que se li pot retreure a l'escriptora és un primer quart un xic lent.
  • Pros: la barreja de gèneres, els detalls de l'ambientació i els personatges, la trama, el ritme, el final, ...
  • Contres: un inici una mica lent que pot no atrapar al lector a les primeres de canvi

¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens dubte. No només pel text, sinó també per l'edició.

Itinerari lector

Podem mediar a, o des d'altres títols de literatura històrica o de personatge femení empoderat:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario