Ghost : ressenya
Fitxa tècnica
Reynolds, Jason ; Ràfols Sagués, Elisabet [trad.]. Ghost. València : Sembra, 2022. 145 p.
ISBN 978841669813
Etapa recomanada : 3r d'ESO (+13 anys)
Castle Crenshaw, o Ghost com li agrada que li anomenin, és un noi d'institut obsessionat per dues coses: els rècords Guinness i les pipes. Tot i que té altres coses al cap, com el bàsquet ... o pitjors, com el fet de que el seu pare els va disparar amb una pistola a ells i la seva mare. Abocats a la marginalitat, Ghost s'ha convertit en un noi amb problemes de socialització, d'abandonament per part part de la seva mare (que estudia i treballa) i amb força conflictivitat a l'institut on estudia. Però un dia, fruit de la casualitat, un entrenador descobrirà que en Ghost té un do per l'atletisme i tot això canviarà de dalt a baix la seva vida.
Valoració
4,2/5
Novel·la realista de ritme assossegat, amb el transfons de l'esport i la marginalitat de fons i uns personatges i atmosfera de molt alt nivell.
S'ha de dir que no estem davant d'una proposta gaire original en quant a ficció. La història del nen de barri marginal que descobreix el seu talent, ens recordarà a moltes històries i el fet de que sigui a través de l'esport i de la relació amb el seu entrenador, ens evocarà unes quants telefilms americans. Tot i això, aquí estem molt lluny de la qualitat d'aquestes històries. I ho notem des de el principi, quan l'autor ens atrapa amb les dues principals obsessions del protagonista que ja ens acompanyaran durant tota la novel·la: els rècords Guinness i les pipes. És veritat però, que cap al mig de la història i un cop esvaïda la sorpresa inicial i el detonador de la història (per cert una mica forçat), la sensació de lentitud i repetició van en augment i la història que t'havia atrapat des d'un principi pot avorrir a més d'un lector a mida que es va avançant en ella.
En quant als personatges, són un dels puntals de la novel·la. En Reynolds és un gran creador de personatges i si bé, en català només havíem pogut gaudir fins ara dels personatges de "Tot per l'aire", on el format de contes curts impedia el seu lluïment, aquí l'autor demostra molt ofici en el desenvolupament i aprofundiment de personatges. Especialment en el duet Ghost-Entrenador, que dota d'un gran realisme i versemblança, però també de matisos i de personalitat. Per si això no fos prou, Reynolds va repartint matisos de gairebé tots els secundaris fins a tornar-los molt realts i tridimensionals: el quiosquer, la mare, el pare, el pare de l'entrenador, la resta de companys d'equip. Tots tenen la seva història i molts d'ells tenen ja publicat el seu títol propi que converteix aquest primer títols en una saga.
Si l'autor ens regala uns personatges principals i secundaris i una connexió entre ells extraordinària, a la mateixa alçada es troba l'atmosfera i l'ambientació de l'obra. De vegades tendre, de vegades divertida, de vegades molt dura, de vegades asfixiant i de vegades inspiradora. Reynolds ens proposa una muntanya russa d'emocions i de sensacions diferents durant tota la novel·la. Una feina excel·lent. I és que Reynolds es sens dubte un escriptor d'alta volada, amb una escriptura molt completa, polifacètica d'alta qualitat i a aquest títol ens demostra això en menys de 150 pàgines.
- Pros: atrapa des de la primera pàgina, curta, personatges, relacions entre ells i ambientació d'alta qualitat
- Contres: història poc original i cap a la meitat del títol a més d'un lector se li pot fer lenta i repetitiva. Menció especial per la maquetació: horrorosa i sense cap tipus de gràcia pel públic adolescent
¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?
Sí. Estem davant d'una obra d'alta qualitat i a més esportiva, que és un gènere que pot atrapar a públic no-lector.
Itinerari lector
Podem mediar a, o des d'altres títols de fantasia èpica
com:
- Refugiado, d'Allan Gratz (Ressenya a aquest blog)
- Germanet, de Balde/Arzallus (Ressenya a aquest blog)
- Nosaltres abans i després, de Jennifer Iacopelli (Ressenya a aquest blog)
- Camí a la glòria, d'Angie Thomas (Ressenya a aquest blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario