lunes, 21 de diciembre de 2020

Nosaltres abans i després : ressenya

Fitxa tècnica

Iacopelli, Jennifer ; Mañes Bordes, Mar [trad.]. Nosaltres abans i després. Barcelona : La Galera, 2020. 336 p. ISBN 9788424666156

Etapa recomanada: 3r d'ESO (+14 anys)


Autoria

Jennifer Iacopelli (Nova York, 198?-) és una bibliotecària escolar de secundària i escriptora de literatura juvenil. És una apassionada dels esports, especialment del beisbol, el futbol americà i el tenis. Ara mateix té quatre títols publicats, tots de temàtica esportiva amb el romanç de fons i amb protagonistes  femenines. A l'últim títol publicat, Finding Her Edge, Iacopelli ha fet un retelling de Persuasió de Jean Austen, barrejada amb el patinatge artístic.

Nosaltres abans i després, en original Break the fall -que ve a significar "frenar/esmorteir la caiguda", es va publicar en anglès al febrer del 2020 i s'ha traduït al català amb una celeritat inusual. 


Argument

L'Audrey Lee (Rey per a les seves companyes) és una jove gimnasta d'elit nord-americana de descendència coreana i que està a setmanes de retirar-se de l'esport professional. Tot i haver tingut bons resultats abans de caure lesionada, l'Audrey pateix molts dolors i no està del tot segura de poder classificar-se per a les olimpíades de Tokio. La decisió recau a les mans de seleccionador de l'equip olímpic. Tot just el dia desprès aquest serà detingut acusat de falsejar proves antidòping i d'assetjament sexual i els plans olímpics de la Rey i de la resta de companyes es veuran alterats d'una forma que poc podien imaginar.

Quin bàndol triaran les gimnastes, el del entrenador o el de la companya? Podran fer pinya i aconseguir treure uns bon resultats al jocs olímpics? O tot això afectarà la seva concentració i el seu rendiment?


M'envaeix una calidesa que mai no havia sentit amb ningú, només amb l'Emma. Amistat de debò, sororitat, una mena de vincle que mai no es trencarà.

Valoració


4,1/5
Novel·la esportiva ben construïda amb un gran personatge principal, una ambientació molt vívida i molt bon ritme.

Estem davant d'una de les sorpreses de l'any tot i que si jutgem el títol per la coberta, hom pot pensar que trobarem història romàntica i plena de tòpics al voltant de l'amor i la gimnàstica esportiva. Infinitament lluny d'això! A aquesta història no trobem cap tòpic, ni cap romantització de l'esport d'elit, ni de la gimnàstica. L'autora ens mostra des de la primera pàgina l'esforç i el sacrifici que comporta arribar a aquest nivell de pràctica esportiva i com de necessari per això, és tenir una ment molt madura i molt forta.

L'autora ha fet un gran procés de documentació i ens transmet de forma molt realista el món de la gimnàstica professional i ho fa d'una forma que a més enganxa i atrapa ja que el ritme del text -tot i ser molt ric en detalls- és molt dinàmic.

Els personatges estan ben creats, tot i que donaven per a molt més. Poder és el punt feble de l'obra, però tot i això són creïbles i acabes entenent-los i empatitzant amb ells. També són molt inspiradors i un bon referent per als lectors d'aquestes edats. 

El llibre està ben escrit, és molt agradable de llegir, té girs imprevistos i moments que fan emocionar i plorar, que apel·len a diferents temes: l'esperit olímpic, l'autosuperació, el fracàs, el #metoo, la sororitat, fer pinya ... però també el fracàs, la traïció, l'egoisme, els secrets, ...

  • Pros: novel·la esportiva (poc habitual) ben escrita, amb personatges femenins inspiradors, moments emocionants, bon ritme, i un bon clímax final, ...
  • Contres: els personatges donaven per més i triga una mica en arrencar

Té lloc a una biblioteca escolar?

Si ja és poc habitual tenir títols esportius a una biblioteca, tenir-los de qualitat és una cosa excepcional. Sens dubte ha d'estar a una biblioteca de públic juvenil.

Itinerari lector

Tot i que gairebé la novel·la esportiva juvenil de qualitat és inexistent, podríem mitjançar a aquest títol a/o des dels següents, que tenen alguns trets en comú, com la sororitat o personatges que s'han de sobreposar a grans dificultats, etc.:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario