domingo, 20 de febrero de 2022

Conan, el bàrbar : ressenya

Fitxa tècnica

Howard, Robert Ervin ; Martínez, Rodolfo [prol.] ; Vidal Tubau, Jordi [trad.]. Cónan : el bàrbar. Barcelona : Laertes, 2021. 198 p. ISBN 9788418292545

Robert E. Howard. Conan. Barcelona : Martinez Roca, 1995. ISBN 9788427019843 (en castellà)

Etapa recomanada : ESO3 (+14-15 anys)
Robert Ervin Howard (1906-1936) va ser un autor texà conegut per ser el creador de personatges com Conan el bàrbar, Red Sonja o Solomon Kane. Està considerat el pare del gènere literari d'espasa i bruixeria.

Robert era fill de doctor (motiu pel qual van mudar-se molt de casa) mentre que la mare es dedicava a les tasques de la llar i a cuidar de familiars propers, fet que va propiciar que emmalaltís de tuberculosi. De fet en Robert també va tenir una infantessa molt malaltissa, cosa que va canviar radicalment quan de jove es va aficionar a la boxa i l'halterofília. La seva mare li va inculcar l'amor per les arts i la literatura des de ben petit i en Robert somiava amb ser escriptor des de que comptava amb 9 anys -edat a la que escriu els seus primers relats-. Robert va ser un jove introvertit i poc social, però va tenir una gran relació epistolar amb el cercle d'escriptors de Lovecraft. També influeix a la seva obra, la violència constant a la que va estar exposat al ser fill d'un doctor al veure víctimes d'accidents i violència.

Abans dels 20 va aconseguir fer-se escriptor professional, tot i que no va gaudir de cap fama ja que els seus relats, anaven destinats a publicar-se a revistes pulp.

Quan tenia 30 anys, la seva mare va entrar en coma irreversible arrel d'una tuberculosi. A l'assabentar-se que no es despertaria mai, en Robert va entrar al seu cotxe i es va suïcidar amb un arma de foc. La seva mare va morir un dia desprès que ell. Cap dels dos va poder veure com en Robert i els seus personatges es convertien en clàssics de la literatura que tindrien un gran impacte en la cultura popular i les arts narratives.


Argument

Conan és un habitant de Cimèria -el nord d'un món ple de màgia, monstres, guerrers i lladres-. Al viatjar cap al sud, anirà trobant reptes en forma de baralles amb espases, robatoris d'objectes extraordinaris, éssers fantàstics i contractes com a mercenari. Cimèria és una regió inhòspita que ha convertit en Conan, en un gran guerrer que barreja de forma inusitada la força física i l'agilitat, convertint-lo en un guerrer pràcticament invencible.


Valoració


4/5
Recull de relats fantàstics del subgènere d'espasa i bruixeria, amb grans dosis d'acció.

El primer relat va per feina. Amb un principi in media res, ens situa enmig d'un combat a mort entre Conan i un altre enèmic. Desprès d'una batalla entre dos exercits només ells dos queden dempeus. Però l'acció no acaba aquí, ja que tot just desprès del combat en Conan es veurà arrossegat per un misteri en forma de dona. Amb poques paraules l'autor ens presenta al protagonista i al món d'una forma totalment arrossegadora. No ens hem adonat i ja estem a punt per començar el següent relat. A més, el ritme no decau en els següents relats, ja que ens porta a escenaris diferents que s'apropen al gènere policíac, amb un crim per descobrir o una joia per robar.

Amb relació als personatges, el carisma de Conan aclapara a la resta. En Conan és el protagonista absolut i la resta de personatges fan varies funcions en relació a aquest: acompanyar-lo, contractar-lo o enfrontar-se. Són meres comparses, per no dir accessoris. En Howard aconsegueix presentar-nos a en Conan amb poques paraules i descripcions. Aviat sabem com s'enfrontaria a la gran majoria de situacions. Cal destacar que tot i que era molt complicat, crear un personatge amb aquestes característiques sense que sembles una paròdia, l'autor resol el repte amb molt d'ofici, ja que en cap moment en Conan sembla un personatge pla o s'apropa a la caricatura de personatge guerrer forçut i poc intel·ligent, que podem veure en un bon grapat de trames d'acció.

El món creat per l'autor és extraordinari en detalls. Es nota que aquest és una creació prèvia a la del personatge i a més, molt cuidada. Mapes, èpoques, religió, mitologia, política ... sustenten les històries d'una forma prodigiosa.

Howard, tot i ser un escriptor autodidacta, demostra un gran domini del tempo, del format del relat curt i de l'economia textual. Això sumat a que va ser el pioner i creador d'aquest gènere, és el que segurament l'hagi convertit en una llegenda. No cal però, oblidar els temes de la seva obra com la decadència, el realisme i la cruesa, la relació entre civilització i corrupció, etc.
  • Pros: bon ritme, addictiu, fantàstica economia textual, worldbuilding, gran personatge protagonista, els temes
  • Contres: poc recomanable per lectors/es poc fans del gènere fantàstic o l'acció o al·lèrgics a trames on el múscul s'imposa a l'intel·lecte

¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Indubtablement.

Itinerari lector

Podem mediar a, o des d'altres títols de fantasia èpica, o relacionats com, per exemple:


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario