El cicle de l'Etern Emperador : ressenya
Fitxa tècnica
Gallego, Laura ; Aguilà Ruzola, Helena [trad.]. El Cicle de l'Etern Emperador. Barcelona : Montena, 2021. 522 p. ISBN 9788418038891
Gallego, Laura. El Ciclo del Eterno Emperador. Barcelona : Montena, 2021. 524 p. ISBN 9788418483547
Etapa recomanada : ESO2 (+13 anys)
Laura Gallego (Quart de Poblet, 1977) és una escriptora valenciana de literatura juvenil i infantil fantàstica. Als 11 anys ja va escriure la seva primera novel·la. A l'acabar batxillerat decideix estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de València, però com que tenia ja un bon número de novel·les escrites, participava cada any al Premio Barco de Vapor. Finalment el guanya per Finis Mundi (1999)
i torna a repetir poc desprès amb el títol La llegenda del Rei Errant (2001). A l'any 2012 guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil pel títol, Allà on el arbres canten.
Actualment ha publicat més d'una quarantena de títols i és una de les autores més destacades de literatura juvenil.
4/5
Argument
A l'Imperi d'Akadàvia sempre ha existit un Etern Emperador. Quan la llarga vida d'aquest finalitza (i aquesta pot arribar a varis centenars d'anys), als 33 dies es reencarna en un nadó acabat de néixer. Quan això passa els funcionaris de l'Imperi el cerquen i el porten a la capital per formar-ho fins que arribi l'acte de coronació i presentació al poble. La Vintanelalandali és aquesta reencarnació i tot i que viu envoltada de luxe, se sent més com una presonera, que com una emperadriu. En canvi el Kelan és tot allò contraposat. És un jove nascut al camp, en una vida pobre i precària, que pateix gana i que a dures penes sobreviu amb el seu pare lesionat de forma permanent. Tot i que amb eines i situacions molt diferents tots dos confrontaran les injustícies que pateixen ...
Valoració
4/5
Novel·la fantàstica a dues veus amb uns grans personatges, bon ritme, bona trama, un excel·lent worldbuilding i una bona conclusió.
La premissa sobre la reencarnació, no es gaire habitual dins de la novel·la juvenil. A això s'ha de sumar que la narració és a dues veus, que els capítols no són massa llargs i s'alternen entre un personatge i l'altre i el bon ritme a la novel·la. Tot això fa que sigui molt dinàmica i que capti l'atenció des del principi.
Els personatges són uns dels grans pilars de la novel·la. Igual que a un bon brou, l'autora els va cuinant a foc lent i els anem coneixent a poc a poc. Els matisos es van incorporant lentament igual que els detalls sobre la seva personalitat. La narració fa que acompanyem als personatges en una transformació molt radical i això provoca que connectem molt amb ells.
El món creat per la Laura Gallego és molt sòlid. L'autora demostra la seva veterania en el disseny de mons fantàstics i demostra un saber fer molt alt, al crear una ambientació complexa, plena de petits i grans detalls, amb una religió, filosofia, mitologia i formes de funcionar coherents, consistents i creïbles.
Com es deia al principi, la història combina la narració a dos veus, però també diferents formats. El personatge femení s'expressa en format diari, que recorda a aquelles grans cròniques escrites pels antics reis. En canvi la veu del Kelan és més informal. L'obra també destaca per una barreja molt eclèctica d'estils que funciona molt bé. La trama femenina estaria més a prop de la novel·la d'intriga política, mentre que la masculina estaria més a prop de la fantasia heroica (o antiheroica en aquest cas). La conclusió es força encertada. Un dels "però" de la novel·la és que l'autora no s'atreveix aprofundir gaire en els temes que toca com la corrupció, les desigualtats, la pobresa, la injustícia, etc. També es troba a faltar l'economia textual. Es podia haver explicat el mateix amb menys pàgines i de fet, hagués estat molt agraït que fos així, ja que n'hi ha moments en que costa mantenir l'interès o que donen l'aparença de que la història no avança i es torna repetitiva.
- Pros: bon ritme, addictiu, personatges molt ben aconseguits, un gran worldbuilding i una bona conclusió
- Contres: superficial en quant els temes que tracta, a estones es pot tornar repetitiu i poca economia textual
¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?
Sí. No tenim gaire fantasia de qualitat en català i a més la Laura Gallego és una autora molt icònica de la literatura juvenil i aquest és un dels seus millors títols.
Itinerari lector
Podem mediar a, o des d'altres títols fantasia èpica, intrigues de palau o aventures a dues veus, com per exemple:
- Nascuts per ser breus de Toni Mata (Reseña en este blog)
- Conan el bàrbar de Robert Ervin Howard ( Goodreads)
- La voz de Amunet de Victoria Álvarez (Reseña en este blog)
- Seraphina de Rachel Hartman (Reseña en este blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario