lunes, 14 de septiembre de 2020

Camins de nit : ressenya

Fitxa tècnica

Portell, Raimon. Camins de nit. Barcelona : Barcanova, 2018. 342 p. ISBN 9788448942922

Etapa recomanada: ESO2 (+13 anys)

Saga: La llum d'Artús (1r de 3 volums)

Autoria

Raimon Portell i Rifà (Barcelona, 1963) és un escriptor i articulista . Ha compaginat la seva tasca d'escriptor amb la de periodista en diferents revistes de temàtica viatjera com Altaïr o Viajes National Geographic, entre d'altres. També ha ocupat càrrecs de diferents responsabilitat a aquestes capçaleres. Des del 1998 que va publicar la seva primera novel·la ha acumulat diferents premis:
  • Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil 2006, per Vull una corona
  • Premi Llibreter i Premi Nacional de literatura infantil i juvenil de les Lletres Espanyoles (tots dos al 2019), per Camins d'aigua, el volum que segueix al títol ressenyat
  • Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Juvenil 2020, per la trilogia "La llum d'Artús"

Argument

La Rut viu a una ciutat fuetejada per la guerra. Com a òrfena de guerra, la Rut ha sigut acollida per la seva tieta, que no se l'estima gaire. Una nit mira embadalida el far icònic de la biblioteca, sense saber que al dia següent, el director d'aquesta s'aproparà a l'escola cercant una becària i ella serà l'escollida. Tot sembla indicar que treballar en una biblioteca hauria de proporcionar una vida assossegada, però arrel de conèixer al director de la biblioteca, la seva vida canviarà per a sempre al ser aquest arrestat per la policia.


Valoració


3,8/5
És poc habitual topar-se amb novel·les que renunciant a la grandiloqüència t'impacten, et sorprenen i et deixen una empremta permanent. Això mateix li passa a aquest títol, que sense amagar una premissa especialment original (sí que és original el fet de ser una ucronia) i sense aprofundir gaire -o gairebé gens- en els personatges, resulta un exercici literari d'una qualitat notable. 

I és que, es nota el coneixement del territori i de la literatura de viatges de l'autor, que demostra molt d'ofici. "Camins de nit" és això, una novel·la de viatges -i aventura, però poca-, ben feta, per algú que estima el viatjar i el territori sobre el que escriu  i que probablement per això s'atreveix a trencar les convencions del gènere, ja que no estem en una novel·la del gènere a l'ús. Aquí l'autor a part de relatar-nos una fugida, també fa una crítica al feixisme i un reconeixement als refugiats de guerra. A tots però especialment els exiliats de la Guerra Civil Espanyola. També és una oda al territori. Al territori català, ja que en aquest es desenvolupa, tot i que no tal com el coneixem avui, si no en una realitat paral·lela i inclús amb els noms canviats i en alguns casos els noms ancestrals (com l'exemple del actual Tibidabo, conegut a l'Edat Mitjana com a Puig de l'Àliga). L'homenatge al territori no es queda aquí, ja que el llibre també es un compendi de fitoteràpia que ens parla sobre multitud de plantes del nostre territori i de les seves característiques medicinals (molt en la línia del "El Clan del Oso Cavernario" de Jean M. Auel). També és un homenatge a la injustícia, la intel·ligència, a la saviesa, a les biblioteques i als llibres, a la criptografia, a la història de Catalunya, etc.
  • Pros: molt ben escrita, ritme dinàmic, temes molts potents, homenatge al territori i la historia de Catalunya
  • Contres: premissa poc atractiva (el binomi guerra/refugiats pot fer-se costa amunt a una part de l'alumnat), poc aprofundiment i evolució dels personatges (fet perdonable perquè no és una novel·la sobre personatges)

Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí. Per la qualitat literària, els premis rebuts i els temes que tracta.

Itinerari lector

Podem mediar a, o des d'obres de viatges, sobre refugiats o d'aventura sobre personatges que fugen per salvar la vida:




Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario