martes, 25 de agosto de 2020

Vango : ressenya

Fitxa tècnica

De Fombelle, Timothée. Vango. Barcelona : Estrella Polar, 372 p. ISBN 9788499322810

Etapa recomanada: Primer cicle d' ESO (+13 anys)

Saga de 2 volums



Autoria

Timothée de Fombelle (París, 1973) és un escriptor i dramaturg francès, que ha estat traduït a diferents llengües. De nen visitava freqüentment Àfrica i els estius els passava a la França oriental. Invertia el temps en llegir llibres de la biblioteca i en fer representacions teatrals per a la família, fet que va comportar que finalment fundés una companyia teatral als 17 anys. A l'acabar el Batxillerat va realitzar uns estudis superiors en lletres i posteriorment es va certificar per a treballar com a professor de secundària, cosa que va acabar fent a París i Vietnam. Al 2002 es reconegut amb el premi "Prix du Souffleur" per l'obra de teatre  Le Phare, escrita al 1990. Al 2006 s'inicia al món de la LIJ amb Tobie Lolness, que es converteix en un èxit internacional i li comporta la traducció a una trentena de llengües i multitud de premis arreu del món. Continua en aquest gènere amb la publicació de Celeste, ma planète (2007) i amb primer volum de la duologia Vango (2010).


Argument

París. 1934. Vango Romano està tombat a terra davant de la Catedral de Notre-Dame durant la cerimònia que el convertirà en capellà, quan de sobte fa aparició la policia per arrestar-lo. El que passarà a continuació deixar ben clar que en Vango és un seminarista molt misteriós: primer redueix a l’inspector de policia, després escapa escalant les parets de Notre-Dame al mateix que un franctirador a sou li dispara des d'una finestra i un cop Vango arriba a dalt del campanar de Notre-Dame apareix un zepelí. Qui és en Vango realment, quin misteris amaga i per què es donen totes aquestes coincidències? El problema és que ni el propi Vango ho sap i això li portarà a una carrera per sobreviure al mateix temps que investiga el seu passat.


Valoració


3/5
Thriller històric situat al període d'entreguerres. La trama es basa i es sustenta en el misteri i carisma que envolta al personatge principal, però també en la resta de personatges secundaris que estan molt ben desenvolupats. De fet la novel·la s'apropa al gènere coral. Lamentablement la novel·la no acaba d'arrencar ja que el ritme és molt desigual. Va perdent el ritme molt subtilment, es va fent avorrida i una mica repetitiva cap a la meitat i de cara al final els girs no aconsegueixen sorprendre per previsibles, per no estan a l'alçada de l'esforç lector i per carència de clímax final.

Tot i això té coses molt interessants i que poden fer recomanable la seva lectura. El període històric està molt ben recreat, sense caure en la síndrome de la novel·la històrica (en que el protagonista va creuant-se amb tot un seguit de personatges famosos). L'atmosfera de misteri és molt interessant i està ben creada, els paràgrafs són molt curts i facilita molt la lectura i tota la novel·la té un regust als clàssics pulp ambientats a l'època, com el Corto Maltès o l'Indiana Jones i també l'inici recorda molt a les pel·lícules de Jason Bourne.
  • Pros: personatges molt ben construïts, bona atmosfera de misteri, regust de clàssics d'aventures, paràgrafs curts que faciliten la lectura
  • Contra: ritme molt desigual que poc a poc va desmotivant la lectura, girs previsibles


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí. És bona com a novel·la d'aventures i com a novel·la històrica. De fet sol ser habitual tenir alumnat que llegeix llibres de no-ficció històrica i que els hi costa fer el salt a la novel·la i aquesta pot ser ideal per a aquest alumnat.


Itinerari lector

Podem mediar des de obres antibelicistes, personatges que cerquen el seu passat i novel·les d'aventures o històriques, com per exemple:



Activitats suggerides

La lectura requereix d'uns coneixements mínims del període entreguerres, així que aniria molt bé poder acompanyar als lectors en aquest context. Això és pot fer de diferents formes:



  • Un petit vídeo que expliqui aquest període.
  • Posar-se a la pell dels personatges fundadors del Monestir Invisible amb el joc de taula antibel·licista, Los inseparables.
  • Com s'explica en aquest article, fer un petit joc de rol epistolar en que l'alumnat recrea cartes posant-se a la pell dels personatges del llibre en que s'expliquen fets sobre el context històric.


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario