sábado, 2 de mayo de 2020

Ullals : ressenya

Fitxa tècnica

Macip, Salvador ; Roig, Sebastià. Ullals. Barcelona: La Galera, 2012. ISBN 8424642805

Etapa recomanada: Segon cicle d'ESO (+14 anys)


L'autor

Salvador Macip i Maresma (Blanes, 1970) és un escriptor, metge i investigador. Es gradua al 1994 a la Universitat de Barcelona i al 1995 ja publica i queda finalista del XIX Premio Antonio Machado amb el conte La bèstia amagada. Al 2005 va coescriure amb Sebastià Roig Mugrons de titani i guanya el premi Vall d'Albaida d'aquell any. Al 2006 guanya el VII premi Vila d'Almassora pel recull de contes, Quina gran persona! Anys després guanya amb la seva segona novel·la en solitari, El joc de Déu, el Premi Ictineu (a la millor novel·la escrita en català 2011), premi que va obtenir també pel conte, Plàstic al 2019. Amb la novel·la, Ullals va guanyar el premi Joaquim Ruyra (2010).

Sebastià Roig (Figueres, 1965) és periodista i escriptor. És expert en còmic, cinema i literatura de gènere. Com a periodista a treballat als principals mitjans escrits del país. S'estrena com a escriptor a l'any 1996 amb el conte, Sèrbie BVIII Premi Santa Perpètua de Conte Breu (1996). Al 2000 publica la seva primera novel·la El cogombre sideral i el seu primer assaig, Les generacions del còmic. De la Família Ulises als manga (clic aquí per veure un resum de la presentació), pel que guanya el premi III Premi Aurora Díaz-Plaja (2003).


L'edició

Edició en rústica senzilla però cuidada. La portada i la contracoberta són molt atractives i a part de la divisió dels capítols el llibre inclou unes pàgines per a separar els dies de la trama. Aquestes pàgines són totes de color negre amb una lletra esgarrifant. Tampoc cal gaire més ja que la història ens manté atrapats des de l'inici.


Actualment es pot comprar per 10€. Un preu que realment paga amb escreix el llibre que tenim entre les mans.


L'argument

Un noi a punt de defallir, surt de la immensitat del bosc intentant arribar a un bar abans de desmaiar-se. Quan la gent s'apropa a ajudar-lo i abans de perdre el coneixement, l'única cosa que surt dels seus llavis és la frase:
"El bosc... El bosc n'és ple..."

Valoració


3,9/5
Novel·la de terror altament addictiva amb grans reminiscències del mestre d'aquest gènere, H.P. Lovecraft. Al contrari que aquest, el llenguatge i l'estructura no és gens barroc. Aquí tenim un plantejament molt breu, que ens atrapa des de la primera pàgina. L'estructura de la novel·la ajuda a mantenir-nos a les seves pàgines, al dividir-se en capítols breus, però també en parts que corresponen a cada dia de la trama. Conjuntament amb la narració, crea una historia molt dinàmica. 

La trama recau sobre els tres personatges principals, dels quals el protagonista està especialment ben construït. També tenim una ambientació terrorífica i angoixant, que sens dubte és la gran basa del llibre i la responsable de que ens enganxi des de la primera pàgina. El final és tota una sorpresa inesperada i fa homenatge als grans clàssics del terror...


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Als adolescents els hi encanta el gènere de terror i aquesta és una de les millors novel·les que trobem originals en català. És un títol obligatori a tota biblioteca escolar o juvenil.


Itinerari lector

Al ser una novel·la de terror amb un component fantàstic, es pot arribar a ella (o anar des d'aquesta) als següents títols:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario