domingo, 25 de octubre de 2020

Nascut per ser breus : ressenya

Fitxa tècnica

Mata, Toni. Nascut per ser breus. Barcelona : La Galera, 2020. 264 p. ISBN 9788424666712

Etapa recomanada: ESO3 (+13 anys)


Autoria

Toni Mata (Sabadell, 1982) és periodista, guionista, escriptor i còmic. Llicenciat en periodisme per la UAB, ha treballat com a guionista a molts dels grans medis catalans del país i amb grans figures mediàtiques: TV3, Catalunya Ràdio, 8TV o l'Andreu Buenafuente i en Pablo Motos. Actualment presenta el programa de monòlegs "20Vint" a TVE en català. 

Amb anterioritat, Mata ha publicat tres títols:
Nascuts per ser breus (2019), és la seva primera immersió fora de la comèdia i amb el títol que va guanyar el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil. 


Argument

En un món en el que s'ha aconseguit aturar l'envelliment i per tant la immortalitat, varis personatges es veuran retats per situacions límits que poden canviar la seva vida i el seu món. En Hunter és un breu (mortal) que lluita per tirar endavant una rebel·lió que canviï tot el sistema, el Comodor (un immortal) el governant únic del planeta, intenta mantenir l'status quo dels Eterns (immortals) al mateix temps que gestionar el problema de sobrepoblació i finalment l'Amy i l'Andrew són dos Eterns que intentaran sortejar el sistema per no haver de sacrificar un dels dos bessons que esperen, en un planeta on existeix la política del fill únic.


Valoració


4,2/5
Distòpia original amb reminiscències de la ciència ficció clàssica ben plantejada i desenvolupada i amb un gran dolent. Sota un plantejament científic molt rigorós i ben fonament, tenim darrera una novel·la coral amb un bon ritme, trepidant a estones, que fa crítica social i molt addictiu.

Amb una introducció que ens explica que no envellim per culpa del desgast cel·lular, sinó dels telòmers, es planteja un món tremendament desigual amb una població rica (qui es pot pagar el tractament) vivint en una societat molt similar a la nostra i una població pobre en condicions d'esclavatge. En aquest món coneixerem algunes trames interessants i que conviden a la reflexió moral: lluita contra la desigualtat, gatpardisme, compra de vides, relacions de parella entre mortals i immortals, eugenèsia d'estat, sobrepoblació i dictadura. Així doncs estem davant d'un títol amb uns temes molt potents i molt interessant per fer tertúlia.

En quant als personatges, a una obra coral de tan poques pàgines, no esperes que hagi un gran treball caracterial, però en Toni Mata ha aconseguit crear un dels millors dolents que he pogut llegir en molt de temps. Els altres personatges no estan a l'alçada d'aquest, però tampoc es queden tractats superficialment. L'autor ha fet una gran feina en aquest punt i molt meritòria.

L'atmosfera i l'ambientació té alguns detalls sorprenents, com el de que a les zones pobres tot sigui orgànic. Es troba a faltar crear un ambient més angoixant o depriment en quant a les trames dels personatges mortals i més hedonista en quant a les dels personatges mortals. Poder la quantitat de violència i alguna escena sexual implícita intentaven crear això, però en la meva opinió tot i que són sorprenent, necessàries i molt fresques dins del gènere juvenil, no ho aconsegueixen. Això és un dels defectes del llibre, però amb tot el que explica i amb tan poques pàgines es pecatta minuta
  • Pros: ciència ficció de bona qualitat, temes potents, un dolent excel·lent, ritme trepidant, fàcil de llegir i addictiva
  • Contres: atmosfera millorable, conté escenes de violència i un xic de sexe explícit que poden "espantar" a algun mediador. Als joves segurament no.
 

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sí, és un llibre excel·lent per un batxillerat o un centre de graus. Lectura breu, addictiva i interessant.


Itinerari lector

Podem mitjançar cap a, o des d'altres històries distòpiques de ciència ficció.
  • In Time, film d' Andrew Niccol amb Justin Timberlake i Amanda Seyfried ( IMDB)
  • V de Vendetta d'Allan Moore ( Goodreads)
  • El ciutadà perfecte de Raquel Ricart Leal ( Goodreads)
  • Els jocs de la fam de Suzanne Collins ( Goodreads)

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario