L'assassina de Venècia : ressenya
Fitxa tècnica
Castellanos, Pol.
L'assassina de Venècia. Barcelona :
Estrella Polar, 2021. 320 p. ISBN 9788413890296
Etapa recomanada: 2n d'ESO (+13 anys)
Saga: (0 de 1) - Preqüela
3,3/5
Autoria
Pol Castellanos (Barcelona, 1991) és un escriptor i professor de secundària de pares farmacèutics. Graduat en Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona, ha cursat el màster de Creació Literària de la Universitat Pompeu Fabra i també s'ha format a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.
Només ha publicat dos llibres. Ambdós de literatura juvenil històrica i basats a la mateixa època. Per tots dos ha estat distingit amb diferents premis. També pels relats que va escriure anteriorment.
- 2021: Premi Ramon Muntaner de narrativa juvenil per L’assassina de Venècia
- 2020: Premi Alba al Millor llibre fantàstic per a joves en català per L’impostor de Viena
- 2014: Premi Francesc Bru per Chopin al vent d’hivern (Relat)
- 2013: Premi Pilar de Vuit per Noranta-sis espelmes (Relat)
Argument
Venècia, 1914. La Carla Herzog pertany a una família noble i té una vida força acomodada amb la que gaudeix de molts luxes inabastables per la resta de la població. Però un dia la seva vida donarà un gir arrel d'un poder que fa anys que té. Té premonicions del futur immediat. Això li comporta veure l'assassinat d'un prohom venecià. Qual la Carla intenti salvar aquest home es convertirà en la principal sospitosa del seu assassinat. Repudiada per la seva família i internada forçosament, la Carla es veurà tota sola per recuperar la llibertat i demostrar la seva innocència.
Valoració
3,3/5
Novel·la històrica fantàstica amb una bona premissa, bon ritme, bona
ambientació i un encertat final.
Com ja va fer a
L'impostor de Viena, aquí en Pol Castellanos un altre cop ens torna a plantejar una premissa que barreja un mite famós amb una època històrica. Si el
primer cop era el flautista de Hamelin, ara tenim el mite de
les nornes. Com la primera, també emmarcada al primer quart del 1900 i a Europa. És una premissa molt original en cas de no haver llegit
el seu primer llibre. També cal valorar molt positivament com les dues obres es connecten i construeixen un univers compartit que té molt potencial.
El ritme de la novel·la és desigual. En general té un bon ritme,
però hi haurà a persones que els hi enganxarà i a
d'altres que els hi resultarà repetitiu que a gran de la novel·la, els
personatges facin poc més que fugir.
Sobre aquests, lamentablement l'autor torna a repetir els errors
de la seva primera obra. Un altre cop es queda a la superfície de
les personalitats. Aquí una mica corregit, però quan s'acaba la novel·la poc
sabem de la vida d'ells i especialment de la seva psicologia. Com pot
ser que la Carla, una noia de família noble i acomodada tingui tants recursos
aliens a la seva classe social? On ha aprés a fer servir un arma en
Pigi i que l'hi ha passat a la vida per tenir aquest caràcter? I
l'Alina? És alguna cosa més que la nena petita del trio protagonista amb la funció de fer pena i ser feble del grup que s'ha de cuidar?
La recreació històrica de l'autor, com també passava al seu primer títol és un encert i el punt fort de la novel·la. Castellanos és un bon escriptor de novel·la històrica i també un fan de la història. Això es veu molt clarament a les seves obres. La ciutat, els transports, els bars, el clima pre-guerra... L'ambientació assoleix un altre cop un nivell molt alt.
El desenllaç de l'obra també millora respecte al títol predecessor. Si allà teníem una trama molt previsible i mal tancada, aquí l'autor ens sap donar alguna sorpresa que remata amb un gran final i que connecta de forma molt encertada tots dos títols, convertint aquest en una preqüela de forma excel·lent.
- Pros: la premissa, l'ambientació històrica i el desenllaç
- Contres: es pot fer repetitiva, molt poc desenvolupament i aprofundiment en els personatges, cal un coneixement històric per entendre-la (no per gaudir-la) que no es té fins a 2n cicle d'ESO, sent aquesta lectura recomanable per un 1r cicle.
Té lloc a una biblioteca escolar?
Em genera dubtes que hagi d'estar a una biblioteca escolar. Primer perquè no és una obra rodona i segons perquè la política de col·lecció ha de ser tenir les col·leccions senceres i en aquest cas, L'impostor de Venècia és una obra que no compraria per la seva baixa qualitat. Per tant seguint aquest criteri, aquesta també quedaria fora de la col·lecció. Per altra banda, al ser una preqüela, la seva lectura és autoconclusiva.
Si anem bé de pressupost o si necessitem incorporar algun títol en català, es podria incorporar a la col·lecció d'una biblioteca escolar o juvenil. Si funciona entre el nostres usuaris, aleshores adquirir la continuació.
Itinerari lector
Podem arribar a aquesta lectura, o anar des d'ella cap a altres títols històrics :
- Blackthorn de Kevin Sands (Ressenya a aquest blog -en castellà- edició disponible en català)
- Vango de Thimotée de Fombelle (Ressenya a aquest blog)
- Camins de nit de Raimon Portell (Ressenya a aquest blog)
- Feather Girl de Tonya Hurley (Ressenya a aquest blog)
Proposta de mediació
Aquesta novel·la és una excel·lent oportunitat per fer una doble mediació i apropar a l'alumnat la IGM mitjançant un videojoc educatiu.
Valiant Hears és un joc fet Ubisoft que va ser llençat conjuntament amb el Govern de França per commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial. Als vídeos introductoris del joc, podem veure l'assassinat de l'arxiduc que desencadena la guerra i la mobilització de tropes. És un joc divulgatiu, antibel·licista i presentar-lo i jugar-lo a classe servirà per tenir una bona visió tant de l'època, del conflicte i per incentivar a la lectura del títol. De qualitat alta i molt emotiu, la seva dinàmica de trencaclosques i lògica s'alterna amb escenes on ens explica les vides malaguanyades per la guerra. No deixarà a cap alumne indiferent.
En el cas de no poder realitzar una sessió de joc a classe, tenim el joc sencer gravat o l'opció de veure només la història a YouTube:
0 comentarios:
Publicar un comentario