L'onada: L’experiment educatiu que va arribar massa lluny : ressenya
Fitxa tècnica
Strasser, Todd ; Falcó, Imma [trad.]. L'onada : l'experiment educatiu que va arribar massa lluny. Barcelona : Blackie Books, 2021. 144 p. ISBN 9788418733048
Etapa recomanada: 3r d'ESO (+14 anys)
Saga: No
4,3/5
Autoria
Todd Strasser (Nova York, 1950) és un escriptor que també signa els seus llibres amb els pseudònims Morton Rhue i T.S. Rue. És principalment conegut per la seva obra més famosa, "L'onada", tot i que ha escrit més d'un centenar de llibres de literatura infantil i juvenil. Entre aquests n'hi han multitud novel·litzacions de pel·lícules per a aquest públic. Va debutar al 1979 amb Angel Dust Blues i aquí ja es podia entreveure l'estil que marcaria tota la seva carrera: personatges adolescents, coming-of-age i temes controvertits que no tothom gosa tocar i amb un aproximament molt acurat i respectuós, com per exemple: el nazisme, les drogues, les guerres nuclears, l'assetjament escolar, el sensellarisme, els tirotejos a les escoles o la influència del militarisme sobre els joves.
Ha estat distingit i condecorat amb desenes de premis i les seves novel·les s'han traduït a multitud d'idiomes.
L'onada ha tingut diferents adaptacions tant a pel·lícula, com a sèrie.
Argument
En Ben Ross, professor d'història, mostra als seus alumnes de secundària un vídeo sobre els camps de concentració d'Auschwitz. Tota la classe queda colpida per la duresa de les imatges i aleshores sorgeixen les preguntes recurrents: "Tots els alemanys eren nazis?, Com és que ningú va intentar parar-los els peus?". Per contestar aquestes preguntes, en Ben decideix recrear a les seves hores de classe un regim feixista: ell serà el líder suprem, tindran una salutació pròpia (imitant amb la mà el moviment d'una onada) i tindran un lema propi: "La disciplina fa la força". Poc a poc en Ben anirà introduint altres elements que per sorpresa, seran molt ben acollits per gran part de l'alumnat, fent que cada cop l'experiment vagi incrementant el número de participants, més enllà dels alumnes de la seva classe d'història.
Valoració
4,3/5
Novel·la curta, amb una economia textual excelsa i una trama addictiva que a més toca uns temes molt potents.
Coneixem breument als dos personatges principals (el Ben Ross -professor- i la Laurie Sanders -estudiant-), per passar a exposar ràpidament els detonant: els camps de concentració. Un tema que com a éssers humans no ens deixa indiferents, però que a l'adolescència encara resulta més inquietant. Així doncs des del principi la novel·la capta 'atenció i ràpidament ens la manté al posar-se en marxa l'experiment ideat pel professor.
A l'obra els personatges existeixen bàsicament per narrar des del seu punt de vista allò que està passant. La visió del Ross ens anirà descobrint com evoluciona l'experiment des del punt de vista del professor, mentre que la Laurie ens anirà descobrint el punt de vista d'una minoria crítica amb el transcurs del fets. El xicot d'aquesta ens donarà la valoració positiva sobre l'experiment. Poc o gairebé res sabrem sobre ells. Estan únicament al servei de la trama. És per aquest motiu que de vegades el clima de la història és una mica asèptic. El títol podria ser un 10 si l'autor hagués profunditzat més en certs estats emocionals com l'ego, la por, la paranoia o l'angoixa dels protagonistes. En aquests temes és queda molt a la superfície. Això també juga a favor de l'economia textual de la novel·la, ja que en 144 pàgines la història queda magistralment enllestida.
- Pros: gran economia textual, inici molt potent i temes molt punyents
- Contres: poca immersió en els estats emocionals dels personatges
Té lloc a una biblioteca escolar?
No és que tingui lloc, és que ha d'estar obligatòriament a tota biblioteca escolar o juvenil. I per primer cop tenim una edició en català que fa justícia a l'obra.
Itinerari lector
Podem mediar des de (o cap a) altres títols sobre règims autoritaris com per exemple:
- El joc d'Ender d'Orson Scott Card ( Goodreads)
- Zona prohibida de David Cirici ( Goodreads)
- V de vendetta d'Alan Moore, David Lloyd ( Goodreads)
- Nascuts per ser breus de Toni Mata (Ressenya a aquest blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario