lunes, 8 de febrero de 2021

La història impossible d'en Sebastian Cole : ressenya

Fitxa tècnica

Brooks, Ben ; Ermos, George [il.] ; Pàmies, Xavier [trad.]. La història impossible d'en Sebastian Cole. Barcelona : Blackie Books, 2020. 304 p. ISBN  9788418187353

Etapa recomanada: 6è primària - 1r d'ESO (11-12 anys)

Saga: No


Autoria

Ben Brooks (Gloucestershire, 1992) és novel·lista britànic. Als seus 29 anys ha publicat varis llibres i està considerat un enfant terrible de la literatura anglosaxona actual. Les seves novel·les tenen com a característiques comuns, personatges adolescents o joves i l'alcohol, el sexe i les drogues. La seva primera novel·la (Fes-te gran, 2011) la va escriure amb disset anys i publicar als 19. Amb la següent (Lolito, 2013) va demostrar que no era llavor d'un dia. 

La seva producció de LIJ va començar amb el títol de contes, Stories for Kids Who Dare to Be Different (2018), precedida per una segona part l'any següentLa història impossible d'en Sebastian Cole (2019) és la seva primera novel·la infantil-juvenil.

Brooks ha guanyat diferents premis, entre els quals es troben: el Jerwood Fiction Uncovered Prize al 2014 i el Somerset Maugham Award (2015) per Lolito, i el British National Book Award as 'Children's Book of the Year 2018 per Stories for Kids Who Dare to Be Different.
 

Argument

Des de que va marxar de l'escola i del poble la seva amiga, Sarah Tuppet, l'Oleg i l'Emma no han deixat d'inventar-se a un tercer amic. Quan un mestre substitut els hi demana fer la típica redacció de cap de setmana, ells decidiran inventar-se un nou alumne: l'increïble Sebastian Cole. En Sebastian és super-ric, valent, aventurer i té una nau espacial. El problema serà quan en Sebastià cobri vida, es torni real i es presenti a l'escola. Aleshores començaran a passar tot de coses molt estranyes.


Valoració


4,5/5
Història sorprenent, fresca, original i poc previsible que fa que estem davant d'una divertida novel·la infantil de qualitat i que s'atreveix a tocar temes sensibles. I és que quan els bons escriptors de literatura per adults, escriuen literatura infantil o juvenil, el resultat sol estar a l'alçada de la seva obra.

La premissa és original, fresca i propera al lector. El fet que arrel de la rutinària redacció de cap de setmana, es trastoqui tota la realitat desperta interès entre infants i adults. Els primers capítols recorden una mica a l'humor surrealista de Monty Phyton. El misteri està servit: com pot ser possible que un personatge imaginat es faci real? A partir d'aquí, el que ens trobem és un divertiment molt entretingut.

Els personatges estan inusualment ben treballats per ser una novel·la més propera al gènere infantil que al juvenil. En Brooks ens descriu les seves misèries com la depressió del pare de l'Oleg, la possible demència de l'avia o la pobresa de la família de l'Emma. No tenim personatges principals plans, sinó amb problemes, pors, angoixes i això té l'espai just a la trama. Tot un encert.

El món que crea Brooks, es força original i consistent: els ninots de neu que cobren vida, el personatge del cowboy, l'Institut de la Irrealitat, el personatge de Sebastian Cole, ... no té fissures i això és molt d'agrair a una novel·la infantil.

En quant a l'escriptura el ritme és una mica desigual. Comença generant molt interès però cap al final pot arribar a resultar una mica repetitiva (per llarga), tot i que mai perd la frescor i no deixa de ser divertitat. Com passa en moltes altres novel·les, es podia haver explicat el mateix, amb molt menys.
  • Pros: molt original, fresca, s'atreveix amb temes delicats, atrapa des del principi i té uns personatges ben desenvolupats
  • Contres: corre el risc de tornar-se llarga i pateix de manca d'economia textual
 

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sí. És una novel·la infantil-juvenil molt original i de força qualitat literària.

Itinerari lector

És una història a la que es pot arribar des de o anar cap a altres frescos i originals de ciència-ficció, o de fantasia en que els personatges escapin dels llibres, com per exemple:


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario