sábado, 21 de septiembre de 2019

No-res : ressenya

El llibre

Teller, Janne, 1964- ; Pascual Pape, Sofia. No-res : què és important a la vida?. Barcelona: Comanegra, 2012. 142 p. ISBN 8415097549.


L'autor

Janne Teller (Copenhaguen, 1964) és una escriptora danesa que anteriorment havia treballat com a economista i assessora en conflictes per a la UE i l'ONU, especialment a Àfrica en temes de l'àmbit de la resolució de conflictes i matèria humanitària. A més al 2013 i arrel del cas Snowden, Teller va ajudar a organitzar una petició de 560 autors contemporanis de renom mundial, protestant contra la vigilància massiva. Amb aquest historial no és d'estranyar que la seva producció literària siguin tant assajos com literatura, sempre posant l'accent en perspectives existencials més grans de la vida i la civilització humana i sovint provocant debats controvertits i acalorats. Ha vist i ha viscut el conflicte en primera persona i no li fa gens de por ni parlar sobre ell, ni generar-ho. Ha rebut nombrosos premis literaris i la seva obra ha estat traduïda a més de 25 idiomes.

La traductora Sofia Pascual es una traductora especialitzada en danès i suec, que la coneixem especialment per haver traduït al castellà les obres de Jonas Jonasson. A Goodreads podeu veure més llibres en els que ha treballat.

L'edició


Edició molt senzilla, però molt estètica. Tot en blanc. No espereu trobar cap detall, ni ornament, més enllà de les lletres del títol en relleu a la banda dreta de la coberta i les solapes impreses a color.


L'argument

A mitjans d'agost a la ciutat danesa de Tæring els nens del grup 7a tornen a l'escola desprès de les vacances. Però no tots. En Pierre Anthon, el nen més fort de classe, ha decidit pujar-se a dalt d'un prunera, ja que ha arribat a la conclusió de que res val la pena a la vida. Des del seu fruitós púlpit anirà llençant arguments i prunes a parts iguals, durs uns i toves les altres, que inquietaran molt al seu antic grup de companys. Aquests guiats per unes emocions difícils de gestionar traçaran un pla. Cada membre del grup portarà una cosa que tingui molt valor per ell a la vida amb l'objectiu d'anar-los amuntegant a una "pila de la significació" i fer veure a en Pierre Anthon quan estigui acabada que se equivoca. Malauradament, quan es barregen sentiments mal gestionats i posicions unilaterals esclaten els conflictes.


Valoració


5/5

Si ets al·lèrgic al conflicte i a la violència, definitivament aquest no és el teu llibre. De fet no només no t'agradarà, sinó que t'escandalitzarà.

Aquest llibre té una curta vida, però una llarga història. A l'any 2000 quan va ser publicat va rebre moltes crítiques i va patir la censura a diferents escoles alemanyes. Però com els bons vins, desprès d'un procés de maceració va començar a guanyar premis i a ser inclòs als plans d'estudi de diferents països.

Estem davant d'una novel·la tan bona com curta (menys de 150 pàgines) i esgarrifosa. Una novel·la que retrata com comencen les guerres i els conflictes. Una novel·la que ens explica com pot embogir un grup de persones o una societat, de forma lenta i gairebé imperceptible. Una novel·la sobre la buidor existent a les nostres vides i que no volem mirar. Una novel·la que ens mostra com persones "normals" es veuen arrossegades per remolins de violència i actes terribles, que contemplem diàriament bocabadats als informatius. Una novel·la que crítica la voracitat depravada d'aquests mitjans de comunicació i especialment el modus vivendi de la nostra societat. En definitiva, una novel·la que és una obra d'art. I és que la funció de l'art no és fer-nos regirar a la cadira mostrant-nos aquelles parts de l'ésser humà que estimem i que odiem? Doncs sens dubte aquesta novel·la ho aconsegueix.

No trobaràs a aquest llibre cap resposta sobre el sentit de la vida, però sí que trobaràs preguntes molt incòmodes.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Indubtablement, sí. A les biblioteques i també a les escolars hem de tenir llibres que ens facin sentir incòmodes perquè qüestionen, critiquen i fan reflexionar sobre els temes importants de la vida. I aquesta ho aconsegueix en 150 pàgines i amb una trama molt fresca i molt fàcil de llegir per l'alumnat de l'ESO.


A partir de quina etapa/edat el podem recomanar?

4t d'ESO (+15 anys).

Aquest llibre parla sobre com s'origina la violència i a més és una historia de violència. Per tant, es recomanable per Batxillerat o el curs anterior a aquest, ja que podria ferir la sensibilitats dels lectors més joves. De fet, ferirà la sensibilitat d'algun lector adult.

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario