domingo, 21 de enero de 2024

Parla : ressenya

Fitxa tècnica

Anderson, Laurie Halse; Sampere, Josep [trad.]. Parla. Barcelona : L'Altra Tribu, 2023. 192 p. ISBN 9788412722796

Etapa recomanada : 2n cicle d'ESO (14-15 anys)

Saga: No

Argument

La Melinda Sordino comença el seu primer any a l'Institut Merryweather. Li costa fer amigues. Alguna cosa ha passat que tothom li fa el buit. També la seva única amiga, que està més interessada en no quedar-se aïllada i entrar a qualsevol grup, que no pas quedar-se amb ella. La Melinda no té cap altre remei que acompanyar-se a si mateixa en aquesta solitud amb el seu gran món interior, acidessa i sarcasme, però especialment amb les classes de plàstica per gestionar el gran secret que amaga relacionat amb aquest aïllament social.

Valoració


4/5
Un altre llibre més sobre inadaptats socials?, ens podem preguntar quan el comencem a llegir... però ni més lluny, perquè a les primeres pàgines ja descobrim que es diferencia molt d'altres títols en que el/la protagonista amaguen un trauma que condiciona la seva adolescència, aquí la protagonista tira molt de crítica, sàtira, acidesa i sarcasme i això pot atrapar a més d'un adolescent en la seva lectura, ja que aquest to no és gaire habitual al panorama literari juvenil dramàtic.

El personatge de la Melinda és dels més originals que ens podem trobar a una novel·la dramàtica i està molt ben construït. L'anem descobrint  mitjançant els seus monòlegs interns, però també a través de les vivències i inclús a través de les classes. I això està especialment ben aconseguit si tenim en compte que la Melinda gairebé no es relaciona amb ningú, i tot i així no es fa gens repetitiva aquesta forma de conèixer el personatge tan introspectiva.

El clima predominant d'angoixa a la novel·la també està molt ben assolit. Més tenint en compte que la barreja entre humor (a partir del sarcasme) podria haver ensorrat tota la carrega dramàtica. Però l'autora combina excel·lentment totes dues. Sap quan i com narrar una situació molt dramàtica i sap ficar la dosi justa d'humor per no desconnectar-nos de les vivències traumàtiques de la protagonista. Un joc d'equilibri realment notable!

També destaca la recreació del món de l'institut. Molt realista sense caure en el tòpic de fer que el capità de l'equip de futbol sigui parella de la capitana de les animadores. Molt plural, al mostrar-nos diferents perfils d'alumnes, diferents perfils de professors. Cal remarcar que, més que retratar l'estereotip de la lluita per la popularitat (pròpia d'un institut d'EEUU), aquí opta per mostrar un univers on tothom busca el lloc on encaixar amb poc èxit. Molt humà i  molt real.
  • Pros: to sarcàstic que atrapa des de la primera pàgina, barreja entre dama i comèdia, gran creació de personatges i fugida de l'estereotip del clàssic institut d'EEUU, la seva breu extensió
  • Contres: a més d'un lector se li farà massa, la quantitat de diàleg intern de la protagonista, la imatge vuitantera de la portada és horrorosa en comparació amb la imatge de l'edició original i que a més tenia molt més a veure amb la història

    ¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

    Sí. És una lectura molt original i fresca i tot i que la portada allunyarà segur als possibles lectors, aquí tenim un molt bon llibre per prescriure.

    Itinerari lector

    Podem mediar a, o des de, altres novel·les en que els personatges tinguin aquest to compartit entre drama i comèdia/sarcasme:
    • No està escrit a les estrelles, de John Green  ( Goodreads)
    • Els avantatges de ser un marginat, de Stephen Chbosky   ( Goodreads)
    • Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers, de Benjamin Alire Sáenz (Ressenya a aquest blog)
    • Armaris i barricades, de Adrià Alguacil (Ressenya a aquest blog)


    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario