domingo, 6 de septiembre de 2020

Fills de la Setena Onada : ressenya

Fitxa tècnica

Macip, Salvador. Fills de la setena onada. Barcelona : Fanbooks, 2018. 286 p. ISBN 9788417515010

Etapa recomanada: ESO2 (+13 anys)

Saga de 2 volums 

Autoria

Salvador Macip i Maresma (Blanes, 1970) és un escriptor, metge i investigador. Al 1995 publica i queda finalista del XIX Premio Antonio Machado amb el conte La bèstia amagada. Al 2005 va coescriure amb Sebastià Roig, Mugrons de titani que guanya el premi Vall d'Albaida el mateix any. Al 2006 guanya el VII premi Vila d'Almassora pel recull de contes, Quina gran persona! Amb la novel·la Ullals, coescrita novament amb Sebastià Roig, va guanyar el premi Joaquim Ruyra (2010). Anys desprès guanya amb la seva segona novel·la en solitari, El joc de Déu, el Premi Ictineu (a la millor novel·la escrita en català 2011), premi que va tornar a rebre pel conte, Plàstic al 2019. Salvador Macip compagina la seva tasca d'escriptor amb la de divulgació científica i la d'investigació mèdica. Al seu blog penja contínuament articles sobre aquest tema i fa continues aparicions als mitjans de comunicació.


Argument

A Brownytown, un poble de Winconsin, l’Abigail és la noia i l'animadora més popular del seu institut, tot i que no es troba gens còmoda amb aquesta situació i té aspiracions més enllà de ser el centre de les mirades i sortir amb el capità de futbol americà i el noi també més popular del centre. A l'altra banda de l'espectre social està el Wylbur. Un noi que es sent molt pressionat pels seus pares que no deixen de dir-li que és especial, quan ell només vol ser un un noi normal. Però en Wilbur descobrirà que no és gens normal quan l'Abigail es comenci a interessar romànticament per ell i quan comenci a ser empaitat per dos grups sinistres: un que vol entregar-li missatges i l'altre que vol impedir-ho. 


Valoració


3/5
Novel·la correcta, però poc arriscada de ciència ficció. Sota uns plantejaments que ja hem vist força vegades: "adolescent descobreix que la seva vida és una mentida" sumat a "adolescent descobreix que és fruit de l'experiment d'una corporació científica" (Sin Salida, Stranger Things, Kyle XL, etc.), trobem una història que de tant voler crear suspens, dilata massa l'arrencada. És cert que quan enlaira, la narració és molt dinàmica i realment val la pena. També és agradable veure que això va acompanyat d'un clímax i una desenllaç molt ben resolt. Tot i això no aconsegueix transmetre càrrega dramàtica i durant tota la novel·la planeja aquella sensació d'estar davant d'una història on saps que els protagonistes sobreviuran i que sembla que, més que confrontant una situació perillosa, els personatges estan tota l'estona de broma. En relació als personatges, no és pot dir que estiguin gaire construïts, ja que estem davant un reguitzell d'estereotips (l'animadora popular, la seva millor amiga i també animadora, el seu xicot popular i capità del equip de futbol americà, els freaks que juguen als escacs, la tribu urbana que sempre vesteix de negre ...). L'autor intenta dotar d'alguna personalitat i trencar aquests tòpics mitjançant algun matís, però no ho acaba d'aconseguir del tot. A això es suma un intent de romanç massa forçat.

L'ambientació està ben creada, amb un poble de Brownytown ben construït i la història que hi ha darrera de la trama també. Està ben escrita, però com a novel·la de ciència ficció, no provoca cap tipus de debat sobre els temes tractats:
  • Pros: Bona ambientació, bona història i bon desenllaç final (per ser una bilogia)
  • Contres: Avança lentament, temes tractats de forma asèptica i personatges estereotipats

Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Poder caldria valorar la compra d'altres títols de major qualitat en detriment d'aquest.


Itinerari lector

Podem mediar a, o des de obres de ciència ficció i acció, o personatges que han de descobrir el seu passat, com per exemple:


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario