lunes, 10 de agosto de 2020

Deixa't portar : ressenya

Fitxa tècnica

Dessen, Sarah ; Garcia Pons, Aïda [trad.]. Deixa't portar. Barcelona: Fanbooks, 2020. 384 p. ISBN 9788417515775

Etapa recomanada: Secundària postobligatòria (+16 anys)


Autoria

Sarah Dessen (Illinois, 1970) és un escriptora de literatura juvenil realista, filla de pares universitaris i llicenciada en escriptura creativa per la University of North Carolina-Chapel Hill. Dressen va escriure el seu primer llibre (That summer, 1996) mentre treballava de cambrera en el torn de nit. A partir d'aquest moment es dedica professionalment a la literatura. Ha escrit fins ara 15 títols diferents i ha venut els drets a productores cinematogràfiques de 4 dels seus llibres. De fet s'espera que Netflix produeixi algunes d'aquestes històries properament. Deixa't portar (Along the ride, 2009) va estar a la llista de Best-Sellers del New York Times i és la primera novel·la d'aquesta autora traduïda al català. Els seus llibres han estat triats diverses vegades per l'American Library Association en la categoria de "Best Fiction for Young Adults" i aquesta mateixa associació bibliotecària la va guardonar al 2017 amb el premi Margaret A. Edwards Award, que es dona a autors/es que fan una contribució significativa a la literatura juvenil.


Argument

L'Auden, una adolescent que viu per a estudiar i per ser una persona responsable, tot just ha acabat el Batxillerat i s'enfronta a l'últim estiu preuniversitari. Des de que els seus pares es van separar, viu amb una mare controladora i narcisista  i el clima a casa se li fa asfixiant. Per això quan sorgeix l'oportunitat d'anar a passar l'estiu amb el seu pare (a un petit poble costaner), i de pas conèixer a la seva nova germana acabada de néixer, no s'ho pensarà gaire. Als pocs dies de ser-hi es comença a adonar que el seu pare repeteix els mateixos errors que van provocar la ruptura amb la seva mare. Al mateix temps l'Auden s'adona que un lloc nou implica un nou començament i poder ser una persona diferent ... però és possible convertir-te en una altre persona quan en realitat ets la mateixa? La gent canvia realment? O com li està demostrant el seu pare, mai canviem?


Valoració


4,2/5
Novel·la realista escrita de forma impecable i amb molta sensibilitat. És cert que la premissa ens pot dur a pensar que estem davant de la típica i repetida història d'adolescents estiuenca, però poc té a veure amb això. A banda d'estar molt ben escrita, té un magnetisme inesperat i és que gairebé és una classe magistral de ritme literari. És una novel·la molt introspectiva i amb molt diàleg intern on la trama avança molt a poc a poc i busca assentar lentament el marc de la narració, però per alguna estranya raó la història t'atrapa sense que aparentment passi res. En realitat estan passant moltes coses, no només a nivell estilístic sinó també en els temes que tracta i com els tracta: com la separació dels pares et marca tota la vida, responsabilitat i hedonisme, maternitat i el feminisme/masclisme, la mort i el dol, l'autoconeixement, la responsabilitat, créixer emocionalment, la dignitat, l'acceptació de l'altre ... tots els temes que toca la novel·la són temes vitals importants ... i a més l'autora fa l'acrobàcia de tractar tots aquests temes dins de situacions que són quotidianes i superficials i que són el pa de cada dia de qualsevol adolescent: embolicar-se amb qui no toca, discussions sobre el pla d'aquesta nit, converses sobre roba i llaminadures, etc.

Amb aquest estil lent, pautat, treballat ... els personatges no es queden pas endarrere i estan excel·lentment construïts. Tots. També els secundaris i els que tenen molt poca presència. La localització, el poble anomenat Colby, també està recreat amb una qualitat i una delicadesa molt alta: la benzinera, la botiga de roba, els bars, la bugaderia, la brisa, el soroll d'un poble coster, ... la novel·la et transporta gairebé literalment.

Si haguéssim de posar un però és que el primer quart de la novel·la és una mica lent, tret d'això, estem davant d'una obra molt rodona i molt ben equilibrada en molts sentits.
  • Pros: la història, els temes, l'estil, el ritme, la sensibilitat, els personatges, el final, ...
  • Contra: la premissa tot i que enganyosa es poc original i s'entrebanca una mica sobre el primer quart

Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí. Moltes vegades amb el realisme ens passa que no sabem que incorporar, bé perquè no trobem coses de gaire qualitat o bé perquè són massa instrumentals i paternalistes. Aquí estem davant d'una novel·la excel·lentment escrita o no trobarem res d'això.


Itinerari lector

Al ser una historia sobre una adolescent que es cerca a si mateixa, que tracta sobre temes vitals, com la separació familiar o l'arribada d'un amor inesperat, podem mediar a, o des de les següents obres:


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario