domingo, 31 de mayo de 2020

On neixen les ombres : ressenya

Fitxa tècnica

Lozano Garbala, Daniel ; Garcia Serra, Martina [trad.] On neixen les ombres. Barcelona: Edebé, 2020. 333 p. ISBN 9788468346946.

Etapa recomanada: Segon cicle d'ESO (+14 anys)

Autoria

David Lozano Garbala (Saragossa, 1974) és un escriptor, exadvocat i exprofessor de secundària. A part de Dret també va cursar estudis en filologia hispànica i un màster en comunicació. A banda d'això també va treballar de presentador a Zaragoza Televisión. Les seves obres més destacades són On neixen les ombres (2006) per la que va guanyar el Premio Gran Angular 2006, la trilogia La puerta oscura (2008-2009) i Desconeguts (2018) que també va ser premiada, aquest cop amb el Premio EDEBÉ.

Martina Garcia Serra és una traductora graduada en Traducció i Interpretació per la UPF al 2016. Ha estat traductora  d'EDEBÉ en literatura infantil i juvenil. El seu treball de final de grau el va fer sobre el poeta Rilke. Sens dubte el gènere més difícil de traduir i que deixa intuir una vocació per aquesta feina. La bona tasca de traducció en aquest títol així ho demostra.


Argument

Un divendres més a la nit l'Álex està jugant al seu joc favorit anomenat Camelot, quan de sobte rep un missatge accidentalment, en que se li convida a entrar a un web secret. Arrossegat per la curiositat l'Álex entra a la pàgina i des del primer moment no pot evitar estremir-se. No li dona gaire temps per penedir-se ja que just a aquell moment... s'apaguen les llum i apareixen les ombres. Al dia següent la policia troba una nota de comiat i decideixen que ha estat una desaparició voluntària, però els seus amics no pensen això i començaran a investigar per la seva banda. Aconseguiran trobar a l'Álex? Què va veure a la pantalla? I què eren les ombres?


Valoració


4/5
Traducció al català d'aquesta novel·la negre de suspens amb components de terror modern. El desenvolupament està molt ben construït i el ritme és trepidant, tant que t'atrapa de principi a fi. Tot està ben teixit: el començament misteriós amb una pàtina de terror, l'espiral de la investigació que va atrapant als personatges i el clímax. Tot això compensa la premissa que en un principi pot semblar poc original. A més la presència d'elements tecnològics pot ser molt atractiva per al públic juvenil, ja que juga un pes important a tota la història.

Els personatges estan al servei de la trama. No estem davant d'una obra de personatges. Aquí no són importants. Aquí allò principal és la història i no trobarem un gran desenvolupament intern d'aquests. L'autor ha creat perfectament una atmosfera angoixant. Està molt ben treballada i et manté amb un ai al cor fins al desenllaç, que està molt ben conduit i resolt. En definitiva un llibre més que recomanable i que fins i tot pot agradar al públic adult.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí. És una obra de molta qualitat dins del seu gènere.


Itinerari lector

Al ser una novel·la negra i de misteri amb trets del terror, podem arribar a ella, o anar des dels següents títols:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario