lunes, 16 de marzo de 2020

Thornhill. Orfenat de noies : ressenya

Fitxa tècnica

Smy, Pam. Espasa, Marina [trad.]. Thornhill : orfanat de noies. Barcelona : Blackie Books, 2019. 533 p. ISBN 9788417552534


L'autora

Pam Smy és una autora i il·lustradora anglesa, ex-alumna i actual professora de la prestigiosa School of Art de la Univertat Ruskin d'Anglia. Des de que es va llicenciar (2001) ha publicat diferents títols il·lustrant els llibres d'altres persones. Aquest és el seu primer en que fa les dues funcions.

Marina Espasa (Barcelona, 198?) és filòloga romànica, agent d'artistes, guionista, reportera i presentadora, columnista, professora d'escriptura, crítica literària, escriptora i també traductora, entre altres coses. Podeu veure un llistat de les obres que ha traduït aquí.


L'edició

Edició es-pec-ta-cu-lar en tapa dura i molt il·lustrat amb edicions a doble pàgina. No és pot explicar amb paraules allò tan preciós i alhora tan fosc que és aquest llibre. És una petita joia. El seu preu és de 23 €.


L'argument

Dues històries paral·leles al voltant de l'orfenat Thornhill. Al 1982, l'òrfena Mary Baines (resident a aquesta institució) ens descriu al seu diari el terror que li causa la presència d’una companya que la somet a bullying. D'altra banda a l'any 2017, Ella Clarke (una noia també òrfena, però només de mare), s'ha traslladat amb el seu pare a viure a la casa que comparteix jardins amb l'edifici abandonat de Thornhill. Allà és comença a encuriosir per una noia de la seva edat que veu voltant freqüentment els jardins de l'antic i clausurat orfenat. Aquesta curiositat es convertirà en una investigació per saber qui és aquesta noia que es passeja pel jardí, quin va ser el destí de l'orfanat Thornhill i la Mary Baines.


Valoració


4,2/5
Estem davant d'una obra excepcional, molt completa i molt original. En primer lloc per la forma narrativa, ja que combina el gènere autobiogràfic amb l'il·lustrat. Aqui l'art no acompanya al text, com a la majoria de novel·les juvenils, sinó que el text ens explica la trama de la Mary Baines i les il·lustracions ens mostren la història de l'Ella Clarke. Són dues línies narratives diferents. És impossible seguir la novel·la obviant les il·lustracions i això provoca una simbiosi entre text i dibuix que és la clau de la qualitat del llibre, entre altres factors. Perquè a més, ens trobem davant d'uns temes molt potents. El llibre ens parla sobre el bullying, la soledat, vèncer les nostres pors, la diversitat, la venjança, la desesperança ... tot sumit en un ambient claustrofòbic i trist, recreat de forma excepcional.

Resumint: un llibre de molta qualitat, terrorífic i desolador a parts iguals, amb uns temes molt seriosos i una narrativa i historia que ens atrapa i ens sorprèn des de l'inici fins a l'última pàgina.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens cap tipus de dubte.


Itinerari lector

Al ser una novel·la de format híbrid i on el text és molt important, es pot arribar a ella (o es pot anar des d'ella) als següents títols:

A partir de quina etapa/edat la podem recomanar?

Etapa recomanada: Primer cicle d'ESO (+12 anys)

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario