domingo, 15 de diciembre de 2019

Estimant Evan Hansen : ressenya

Fitxa tècnica

Emmich, Val [Adapt.] ; Levenson, Steven ; Pasek, Benj ; Paul, Justin ; Ventós, M. Dolors [trad.]. Estimat Evan Hansen. Barcelona: Fanbooks, 2019. 348 p. ISBN 9788417515362.


L'autor

Val Emmich (New Jersey, 1979) és un cantautor, actor i escriptor que ha novel·litzat l'exitós musical de Broadway Dear Evan Hansen. També ha publicat el llibre The Reminders molt en la línia del títol de la ressenya.

Ben Pasek, Justin Paul i Steven Levenson són els creadores del musical que origina aquest llibre. Els dos primers formen el duet musical conegut amb en nom artístic de Pasek and Paul, mentre que Steven Levenson és un dramaturg i guionista de televisió que va guanyar a l'any 2017 el Premi Tony al millor guió d'un musical per l'obra teatral Dear Evan Hansen.


L'edició

Estem davant d'una edició senzilla. Tapa tova, paper de qualitat, bona mida de lletra. El que més s'agraeix és l'ús de múltiples tipografies que hi ha present a la novel·la i que ens fa entrar de ple a la història: una pel text general, un altre pels mails, per a les cartes, pels missatges de mòbil ... Molt d'agrair especialment entre els joves que llegeixin la novel·la. Es pot trobar per 16€. Una mica car, però s'ho val.


L'argument

Evan Hansen comença el seu últim curs de l'institut amb el braç enguixat desprès d'haver-se'l trencat a l'estiu fent d'aprenent d'agent forestal. Per si això no fos poc, l'Evan pateix angoixa social, un trastorn que l'ha convertit en un esser solitari i amb molta dificultat per establir relacions i fer amics. Per tractar-se, l'Evan assisteix setmanalment al psicòleg, que li ha proposat com a exercici terapèutic escriure's una carta a si mateix. Un cop acabada les classes el primer dia de curs, l'Evan passa per la sala d'informàtica a escriure i imprimir la carta, però en Jared Kleiman (el noi conflictiu del centre) li roba. Aquest esdeveniment capgirarà de dalt a baix la vida de l'Evan.


Valoració


4/5

Mai havia llegit l'adaptació a novel·la d'una obra de teatre, però sens dubte estem davant d'una gran història. El ritme arrenca una mica tard, (fins que descobrim les conseqüència de la sostracció de la carta ens estem anant gairebé a la pàgina 100), però tot el que ve posteriorment és un gran exercici narratiu. El desenvolupament dels personatges, les relacions entre ells, el creixement, descobriment i maduració del protagonista, el metallenguatge, ... M'ha sorprès gratament el desenvolupament in crecendo de l'obra. Estem davant d'una novel·la que comença amb un to realista, ens va portant cap al thriller, cap al final de l'obra comença a flirtejar amb el gènere fantàstic i al final es situa a la crítica social. Sens dubte una obra molt completa i de molta qualitat.

Una recomanació: que no us expliquin absolutament res d'aquesta obra. És una petita joia que hem de deixar que ens colpegi amb la sorpresa que ens té reservada.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens dubte. Es una petita joia pels joves i que tracta temes molt importants i que normalment amaguem sota de l'estora com a societat.


A partir de quina etapa/edat el podem recomanar?

Etapa recomanada: A partir de tercer d'ESO (+14 anys)

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario