miércoles, 4 de diciembre de 2019

George : ressenya

Fitxa tècnica

Gino, Alex ; Puente i Llucià, Anna [trad.]. George. Barcelona: Fanbooks, 2016. 229 p. ISBN 9788416297580


L'autor

Alex Gino (State Island -Noa York-, 1960) és un/a escriptor/a de gènere no-binari conegut per la novel·la George (2016). Ha estat activista del moviment LGTBI i ha col·laborat amb l'associació feminista i queer NOLOSE, que defensa l'acceptació dels cossos no-normatius. Gino ha rebut diferents premis atorgants per associacions literàries, de bibliotecaris i d'entitats defensores dels drets LGTBIQ. És membre de l'associació We Need Diverse Books, de la que ja vam parlar a aquest bloc a la ressenya de "El secreto de la serpiente".

Anna Puente i Llucià és una traductora especialitzada en literatura infantil i juvenil que entre altres obres ha traduït la saga de "El corredor del laberint" i les novel·les de John Green al català.


L'edició

Edició molt senzilla en rústica i en blanc i negre. L'espai d'interlineat és doble per tant no estem parlant d'un llibre gaire extens. El paper tampoc és de gaire qualitat. Poder el millor de l'edició és el seu preu: 9,45€.


L'argument

George ("La George", com l'anomena el narrador durant tota la novel·la) té deu anys i un greu problema: és un nena nascuda dins del cos d'un nen. En un intent de ser conseqüent amb el que sent, amb l'ajuda de la seva millor amiga Kelly faran tot el possible per aconseguir que la George pugui interpretar el paper de l'aranya Carlota durant la representació teatral escolar de La teranyina de la Carlota.

Quan la literatura comença a ser utilitària deixa de ser literatura.

Valoració


2,2/5

Fluix, molt fluix. Lamentablement un llibre tan necessari és al mateix temps un exercici literari  bastant pobre i a més també és avorrit i es fa repetitiu. Estem davant d'una història sobre personatges i això fa que la història quedi en un segon pla. No atrapa més enllà de desenvolupar un tema molt interessant. De vegades la diferència o la qualitat està en els detalls i aquesta novel·la no en té, perquè l'objectiu de la novel·la és reivindicar i fer-nos empatitzar amb la situació de la George. Però es pot aconseguir això quan una història no t'atrapa ni t'endinsa en ella? La novel·la relega a un segon pla les sensacions, per donar pas als sentiments, fet que provoca que la protagonista s'acabi convertint en una caricatura, un personatge hipersensible, trist, contínuament deprimit, excepte quan entra en escena la seva amiga Kelly, que sens dubte és el personatge amb més força de la novel·la.

Com es va sentir a la tertúlia sobre literatura juvenil que va tenir lloc a la Llibreria Sendak fa uns dies "Quan la literatura comença a ser utilitària, deixa de ser literatura." Sense anar molt lluny hi ha altres històries sobre el tema molt més sensibles i menys sensibleres, com per exemple La chica danesa o també des d'un punt de vista infantil la pel·lícula Tomboy.


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí, ja que la biblioteca escolar necessita tenir un fons divers que reflecteixi la realitat i complexitat del món en el que vivim. A més els nens transsexuals necessiten llegir aquestes històries.


A partir de quina etapa/edat el podem recomanar?

Etapa recomanada: Sisè de primària - Segon d'ESO (11-13 anys)

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario