domingo, 10 de marzo de 2024

Misteris de la boira : ressenya

Fitxa tècnica

Soro, Selena. Misteris de la boira. Barcelona : Columna, 2020. 544 p. ISBN 9788466426619

Etapa recomanada : 2n-3r  d'ESO (+13-14 anys)

Saga: Sí (1 de 2)

Argument

El món de la Gala és força petit ... i més encara d'ençà que la seva germana es va suïcidar. Viu en un petit poble envoltat per una boira mortal, on la vida i la supervivència són molt complicades. No neixen nens, ni tampoc animals. Excepte del Taru, un gat que li companyia. Més enllà del poble no existeix res més que la mort per causa de la boira. Però el taverner del seu poble, sap que això és mentida i arriba un moment en que ho confirmarà a la resta d'habitats.

Valoració


4/5
Realment un cop ens endinsem en l'obra, no trobem res que no haguem vist abans. Però cal reconèixer que l'autora sap com plantejar un camí de l'heroi d'una forma una mica diferent. Força èpica i sense caure a la figura de l'adolescent incomprès i poc estimat. I a més aquesta fórmula funciona prou bé per captar l'atenció des del principi i per sorprendre al lector. Però és que a més enganxa, perquè la introducció és força ràpida i directe i els capítols no són gaire llargs, aconseguint que en poc temps de lectura estem ja acompanyant a la Gala en el viatge al que haurà de descobrir el seu destí.

Un dels pilars de la novel·la són els seus personatges. Tots! I és que l'autora ha demostrat ser una gran creadora d'aquests. El de la Gala no deixar de brotar matisos i detalls durant tota la novel·la, arribant a construir un personatge notable i molt carismàtic. I el mateix tot i que en menor grau, ho aconsegueix amb el seu company masculí, en Ciaran. Personatge amb llums i ombres, que ens confondrà  positivament durant tota l'obra.

El món que ha creat la Selena Soro també sorprèn gratament. Molt inspirant en altres sagues èpiques on el tema principal és la lluita entre el bé i el mal, però incorporant molta factura pròpia que aconsegueix un món molt únic. Amb referències des del budisme fins a Star Wars o o inclús alguna picada d'ull a Clive Barker. 

Els temes que tracta també respiren una mica d'aquestes fonts. De fet cal aplaudir al trobar una novel·la juvenil on el tema central sigui l'amor, però no l'amor romàntic. De la mateixa forma, cal fer-ho amb el fet de centrar la novel·la en dos personatges duals, amb la seva part lluminosa i la seva part fosca. Es tracten altres temes d'aquestes sagues, com l'autoritarisme, la família, la manipulació per part del govern, etc. 

En general estem davant d'un títol molt rodó (poc habitual a la literatura juvenil catalana), de molt alta factura, molt ben treballat i que pot enganxar a qualsevol lector, fer-lo gaudir i també  reflexionar sobre temes molt vitals.
  • Pros: arrencada molt ràpida, gran construcció de personatges i del món, molt bona i original barreja de influències i molt addictiva
  • Contres: potser l'extensió és una mica llarga i pot decebre als lectors habituals de fantasia clàssica on el romanç és un eix central de la història

    ¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

    Sens dubte i per tot els punts forts que hem comentat a dalt.

    Itinerari lector

    Podem mediar a, o des de, altres novel·les amb amics imaginaris o amb preadolescències complicades, o amics imaginaris o extraordinaris.




    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario