domingo, 25 de febrero de 2024

Ressenya : Crenshaw. El gat invisible

Fitxa tècnica

Applegate, Katherine, Vidal, Jordi. [trad.]. Crenshaw : el gat invisible. Barcelona : La Galera, 2016. 272 p. ISBN 9788424658342

Etapa recomanada : Middle grade (10-12 anys)

Saga: No


Argument

En Jackson és un nen al que li encanta la ciència, té una germana, petita, una gosa, una mare amb una feina a temps parcial i un pare amb esclerosis múltiple, fet que trastocarà tota la seva vida … i farà que conegui en Crenshaw. El seu amic imaginari…en forma de gat gegant i parlant..

No tenir prou feina és una feina difícil

Valoració


5/5
Un altre llibre més sobre amics imaginaris? Bé, potser estem davant del llibre sobre amics imaginaris. I tot i que no ens adonem aviat, podem veure en la prosa de l'autora que tracta un tema tan important com el de viure al carrer amb una força, una tendresa i un respecte totalment fora de sèrie. Aquesta gran forma d'escriure i aquesta sensibilitat especial ens atrapa des de la primera pàgina, així com tots els personatges i situacions de la família del nen protagonista.

I és que els personatges estan sòlidament construïts. De fet de forma molt poc freqüent a la literatura infantil. La construcció de personatges està molt per sobre del que trobem en aquest àmbit. No només el personatge protagonista. També la germana, la mare, el pare i inclús el Crenshaw. Tots plens de detalls i de matisos que els fan molt tridimensionals i el més important, que empatitzem amb tots i cadascun d'ells. Un gran treball. Sens dubte.

Sí els personatges estan ben perfilats, no es queda pas endarrere la construcció de l'atmosfera (i al mateix temps), el tema principal del llibre, que no és un altre que la pobresa i la exclusió social. I està tan ple de detalls, que és impossible no entrar a la novel·la i emocionar-se amb ella. Robar paper del WC, vendre's la televisió, anar a dormir tota una família al cotxe, rentar-se a banys públics, la frustració que provoca tot plegat, etc. Però cal destacar l'exercici de enginyeria de precisió que fa l'autora per relatar tot això des de el respecte, sense drama i sense perdre per un moment el punt de vista infantil del personatge protagonista. Magistral i a l'abast de molt pocs autors.

I és que cal reconeixer, que si tots els pilars del llibre estan bé, i tot conjuga en un tema tan feixuc com el tractat, és gràcia a la gran forma d'escriure que troba Katherine Applegate a la novel·la. Una autora que valdrà molt la pena seguir llegint.
  • Pros: fàcil de llegir, capítols curts, molt ben escrita, temes molt punyets, grans personatges i molt sensibilitat
  • Contres: res

    ¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

    Sens dubte. Estem parlant d'una novel·la d'altíssima qualitat i d'un nou clàssic, que lamentablement ha passat sense pena ni glòria pel mercat editorial.

    Itinerari lector

    Podem mediar a, o des de, altres novel·les amb amics imaginaris o amb preadolescències complicades, o amics imaginaris o extraordinaris.



    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario