lunes, 12 de octubre de 2020

El pot de llum : ressenya

 

Fitxa tècnica

Thompson, Lisa ; Parés Sellarés, Núria [trad.] El pot de llum. Barcelona : Fanbooks, 2019. 256 p. ISBN 9788417515621

Etapa recomanada: ESO1 (+12 anys), tot i que l'editorial el recomana per a +14.

Autoria

Lisa Thompson (Londres, 1973) és una escriptora anglesa de novel·la i novel·la curta "middle grade" (prejuvenil), que va debutar literàriament després de treballar molts anys al món de la ràdio, com a tècnica assistent. Va iniciar la seva carrera com a escriptora als 43 anys, amb el llibre, L'imprevist cas del noi de la peixera (The golfish boy, 2017). Thompson, ha escrit diferents llibres i novel·les curtes, totes protagonitzades per infants. Entre els seus temes solem trobar fets durs, traumàtics o algun problema de salut mental, però sempre aplicant una pàtina de fantasia que fa ideal l'aproximació literària, per a alumnes de final de primària-principi de secundària a aquests temes.

Com a escriptora ha rebut diferents distincions, entre elles les nominacions als següents prestigiosos premis:
"El pot de llum" (2019) és el seu tercer llibre.


Argument

En Nate i la seva mare fugen en cotxe (tot i que ell encara no ho sap) a una cabana on van anar de vacances fa uns anys. La mare i l’avia han discutit i han marxat de matinada de casa d’aquesta. Desprès d'instal·lar-se a la atrotinada cabana i fer una neteja a fons, la mare d'en Nate surt en cotxe a buscar alguna cosa per menjar. A partir d'aquí una concatenació de diferents fets enfrontarà al Nate al repte més gran de la seva curta vida, però també a una fantàstica aventura que el durà a créixer com a persona i a enfrontar-se a alguna de les seves pitjors pors. Com a eines només disposarà d'un llibre de fets curiosos, una simpàtica gallina i un parell de visites inesperades ... i el més important, a ell mateix.


Valoració


4,1/5
Proposta de qualitat, molt interessant i molt ben resolta. És cert que s'ha d'entrar a la idea que ens proposa l'autora, però si es fa podem gaudir molt del llibre, ja que aquesta, tot i que no deixa de tenir reminiscències del contes clàssics de nens perduts al bosc, és força original i fresca.

El ritme de la novel·la és força àgil, amb capítols breus i alguns un xic més llargs, però no massa. Ideal per a un nivell de lectura de final de primària, principi de secundària. A més ràpidament t'enganxa al personatge del Nate, que és un nen molt divertit i adorable. Al final de la novel·la l'acabes estimant moltíssim, però no només per això sinó perquè el personatge està molt ben treballat. De mica en mica anem coneixent tots els secrets, pors i alegries d'en Nate, tant que al final de la novel·la l'autora ens ha ficat completament dins del seu cap. També és un encert -com a fan declarada de "La colina de Watership" que és l'autora- introduir el personatge de la gallineta, que serà l'única companyia que tindrà en Nate a la cabanya. 

El clima de la novel·la està molt ben construït, sense arribar a la perfecció, és interessant veure com va de la por a la melancolia i inclús fa alguna aproximació al gènere d'aventures i al del terror. L'autora demostra ofici, ja que no és un equilibri gens fàcil. Però aquí també està el punt feble de la novel·la i allò criticable de l'argument. Costa de creure que un nen, que està passant por i tristor com la passa el protagonista, actuí com actua. Els temes estan molt bé ja que la novel·la s'atreveix a afrontar temes com la violència masclista psicològica, el divorci, l'abandonament i l'apoderament. 

Igual que li passava a "Somos las hormigas", és una novel·la amb sorpresa/trampa. I això és arriscat, ja que la sorpresa pot fer que l'estimis o que la rebutgis.
  • Pros: qualitat, bon ritme, fàcil de llegir, bons temes, bona ambientació, ...
  • Contres: novel·la amb sorpresa/trampa, proposta una mica incoherent

Té lloc a una biblioteca escolar?

Sí, és un llibre de qualitat i amb una aproximació a temes importants. Es desitjable la seva adquisició tant a una biblioteca escolar de primària, com de secundària (ESO).


Itinerari lector

Podem mediar cap a, o des d'altres històries en que un infant s'ha d'afrontar d'una forma més o menys solitària a problemes que li superen:
  • El llibre del cementiri de Neil Gaiman ( Ressenya a aquest blog)
  • El llibre de la selva de Rudyard Kipling ( Goodreads)
  • Els imaginaris d'A.F. Harrold, Emily Gravett ( Goodreads)
  • Crenshaw. El gat invisible de Katherine Applegate ( Goodreads)


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario