lunes, 30 de agosto de 2021

Atrapats : ressenya

Fitxa tècnica

Gual, Xavier. Atrapats. Barcelona : Fanbooks, 2021. 254 p. ISBN  9788418327438

Etapa recomanada: 2n d'ESO  (+13 anys)

Saga: No. Tot i que comparteix personatge i és una història posterior a La noia de la caravana

Autoria

Xavier Gual (Barcelona, 1973) és filòleg (UB), periodista i professor de secundària. Ha publicat més d'una desena de novel·les i ha rebut els premis:
És habitual col·laborador d'alguns mitjans de comunicació, com RAC1 i el diari Ara (Ara Criatures).

Argument

Un grups de companys de la mateixa classe es colaran dins de l'Institut durant les vacances de nadal per rodar clandestinament un curt de terror basat en la llegenda de la Santacruz. Una alumna vinguda de les illes Canàries que va ser trobada morta a l'institut. Al lloc més tètric d'aquest. Una antiga habitació coneguda com a la carbonera. El problema vindrà quan una gran nevada els deixi atrapats al centre i descobreixen que no estan sols.


Valoració


3,25/5
Novel·la de terror clàssic amb una proposta moderna, uns bons girs de guió, addictiva i ben resolta.

No es que podem titllar de sorprenent la premissa del llibre. L'hem vist centenars de vegades en obres pulp de terror. Adolescents es colen on no deuen i això catalitza el despertar d'un terror malèfic. Aquí però, s'introdueixen algunes variants interessants. El fet de que l'entorn forma part de la rutina diària dels protagonistes és molt innovador. També ho són els girs que juguen amb el lector a la dificultat de saber si realment estem a una història de fantasmes o simplement davant d'una novel·la negra.

Trobem que el ritme és una mica desigual a la novel·la i especialment lent al principi si partim de que estem a un marc de terror clàssic, ja que la trama de misteri triga massa en aparèixer. Un cop fet, la proposta va de menys a més, tornant-se inclús força addictiva. En part gràcies a uns capítols molt breus.

Com sol passar en aquestes propostes, el desenvolupament dels personatges brilla per la seva absència. Pocs o res sabem d'ells, tret aquí d'un dels personatges femenins, que és la Laura i que ja coneixem si hem llegit La noia de la caravana, cosa que per altra banda, no és necessària per gaudir de l'obra. Cal destacar també la bona història que hi ha darrera de la llegenda de la Santacruz. Sens dubte un bon exemple del Mètode de les caixes xinesesmise en abîme.

Un dels punts forts de la novel·la és l'ambientació. Gual, fa una molt bona feina en convertir un escenari conegut i quotidià pels protagonistes, en un d'esgarrifós, terrorífic i mortal. I ho fa de forma molt senzilla, sense gaires enganys i molt honesta. Demostra que es mou com peix a l'aigua en aquest gènere. De fet, un altre dels grans encerts de la novel·la és el permanent joc de desorientació que fa l'autor. I es que juga a fer-nos dubtar tota l'estona si allò que els hi passa als protagonistes és un atac d'histèria col·lectiva, un fet criminal o realment una història de fantasmes. Punt que desemboca en un final de l'obra molt ben solucionat. I és que en aquest tipus d'històries, és un gran mèrit saber-les acabar bé
  • Pros: original (dins dels clixés), ben escrita, addictiva i fàcil de llegir, jugar a despistar amb el gènere, un bon exemple de mise en abîme
  • Contres: protagonistes poc desenvolupats, premissa massa gastada, inici lent

    Té lloc a una biblioteca escolar?

    Sí. Tot i que no és un llibre d'una alta qualitat és ideal per a un 1é-2n d'ESO, on el terror és un dels gèneres preferits. A això hem de sumar una lectura fàcil (gràcies a la brevetat dels capítols) i una història addictiva a mesura que avança.

    Itinerari lector

    Podem mediar des de (o cap a) altres títols de terror juvenil, com per exemple:

    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario