domingo, 8 de octubre de 2023

Neverwhere : ressenya

Fitxa tècnica

Gaiman, Neil. Neverwhere : sota Londres. Barcelona : Obscura Editorial, 2022. 412 p. ISBN 9788412382754

Gaiman, Neil. Neverwhere. Barcelona : Roca, 2017. 414 p. ISBN 9788416240883 -en castellà-


Etapa recomanada : Secundària post obligatòria (+16 anys)

Richard té una vida avorrida i monòtona, però és la que ell desitja. És poc social, té una feina que li resulta còmoda i una dona que considera impressionant per a ell. Tot això s'anirà a en orris quan camí d'una exposició amb ella, s'aturi a socórrer a una noia ferida, anomenada Porta, al mig de carrer. A partir d'aquell moment, en Richard es tornarà invisible per a tothom a la ciutat de Londres. Però només per als habitants del Londres de dalt, ja que els de Londres de sota el podran veure. Així doncs, l'única cosa que pot fer per comprendre que li ha passant i intentar-ho arreglar és tornar a trobar a la Porta i demanar-li explicacions i solucions.

Valoració


3,6/5
Novel·la fantàstica urbana amb un plantejament ja vist, uns bons personatges secundaris, una trama força lineal i a la que es troba a faltar millor ritme final i més economia textual.

Ja hem vist altres cops una historia més en que el protagonista fa quelcom que provoca que desaparegui del seu món (quan creua una porta real o metafòrica) o perd la vida que tenia. Cal tenir en compte però, que aquesta història es va escriure al 1996. Tot i això, no podem dir que sigui gaire original. És una idea força vista ja. De fet el viatge del Richard ens recorda molt al d'Alícia.

La trama comença obrint molts interrogants i ens endinsa a un món fantàstic que ens atrapa i ens absorbeix. Malgrat això el ritme té pujades i baixades i fins i tot cap al final, la novel·la es torna una mica llarga. Potser es podria haver tancat molt més ràpid.

Els personatges tampoc són per tirar coets. Especialment els dos protagonistes principals. Sí que Gaiman ha fet un gran treball amb els personatges secundaris. Els dos antagonistes i el company dels protagonistes -el marquès de Carabas-, són personatges extraordinaris i que desperten ganes de saber més sobre ells. De fet a l'edició catalana, inclou un pròleg que farà les delícies dels seus fans.

Com sempre, allà on no falla Gaiman és en el worldbuilding. El món que ens regala l'autor és completament extraordinari. Ple de matisos, amb molts misteris i interrogants, amb moltes respostes, també; i una atmosfera completament al servei de l'obra i que la enriqueix de forma notable.

Potser en el que ateny a l'escriptura, a Gaiman se li pot retreure un desenvolupament massa lineal i poques sorpreses inesperades. I és que segurament estem davant d'una de les novel·les més populars de Gaiman (fins i tot es va fer la versió en ràdio amb actors molt reputats), però no de les més rodones. 
  • Pros: un inici molt encoratjador, un món excel·lentment construït i uns personatges secundàris molt notables
  • Contres: se li pot fer massa llarga a més d'un lector, els personatges principals són una mica plans a l'igual que la trama que és força lineal

    ¿Ha d'estar a una biblioteca escolar?

    Gaiman, està tenint molt tiron a les plataformes i s'està tornant molt famós al nostre pais, però aquesta novel·la potser no és per a tots els públics i inclús pot defraudar a fans que han Gaudit les novel·les més infantils de Gaiman. Força més fosques i amb un estil bastant més directe.

    Itinerari lector

    Realment és un títol tan singular dins de la literatura juvenil catalana, que costa molt trobar títols similars. Tot i això, alguns títols per la seva duresa o temàtica, poden ser una bona lectura anterior o posterior al títol, com per exemple:


    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario