Altresmons : ressenya
Fitxa tècnica
Lapinski, L.D. ; Lamuela , Helena (trad.). AltresMons. Agència de viatges. Barcelona : Barcanova, 2021. 364 p. ISBN 9788448952976
Etapa recomanada: 5é de primària - 1r d'ESO (9-12 anys)
Saga: Sí (1 de 3)
Autoria
Poca informació tenim sobre l'escriptora L. D. Lapinski. No sabem ni la seva edat, ni on va néixer, tot i que sabem que viu a prop del famós bosc de Sherwoord a Nottinghamshire (Anglaterra). Lapinsky debuta amb aquest llibre al 2020, del que ja s'ha publicat el segon títol en anglès i s'espera la publicació de la tercera part. De fet la novel·la ha tingut un acollida sorprenent i ja ha estat traduïda a més de 12 idiomes. Seguidora de les novel·les de portals dimensionals, sempre n'havia volgut escriure una. Entre els seus referents s'hi compten Neil Gaiman i Terry Prattchet (atents als lladres que donen rebut!) i el seu llibre preferit és la trilogia de La matèria obscura. És una activista de la comunitat LGTBIQ+ i una entrevista va dir que cap dels dos protagonistes és heterosexual. En Jonathan per exemple, és transsexual i gai.
Argument
La Flick Hudson és una nena de 12 anys que s'acaba de mudar a un nou poble on no coneix ningú. Un dia passejant sola pel barri li crida l'atenció una antiquada agència de viatges. A dins hi descobrirà en Jonathan Mercator. Un noi introvertit i seriós que al principi l'atendrà d'una forma antipàtica, fins que descobreixi que la Flick pot veure certes coses que no tothom pot. Arrel d'això, la Flick descobrirà que les maletes que guarda l'agència, en realitat són portals cap a altres mons fantàstics i desconeguts. Però també perillosos...
Valoració
4/5
Novel·la infantil-juvenil de fantasia de viatges interdimensionals ben escrita, amb uns personatges ben treballats i una bona ambientació.
No es pot dir que sigui gaire original la temàtica de viatges entre portals dimensionals, ja que és una constant a moltes novel·les i clàssics. El que si que és original, especialment en una novel·la infantil, és centrar la història en aquest fet i crear a partir d'aquí tot un sistema màgic molt consistent, explotar-ho i explorar-ho. Segurament és una de les coses que està fent triomfar aquest títol, que sorprèn també per tractar temes molt madurs. Sempre cal aplaudir una proposta infantil que no tracta al nens com persones incapaces d'entendre trames, mons complexos o temes seriosos.
Potser el punt més feble del llibre és el que triga en arrencar l'acció. Però això s'entén al tenir la necessitat d'explicar, detallar i assentar tot aquest món màgic complex i les seves bases.
El treball amb els personatges és notable. L'autora els ha dotat de molta profunditat i ens mostra les seves pors i les seves ferides vitals i com això marca la seva personalitat. Especialment en el personatge de Joanathan Mercator. Serà interessant veure com evolucionen en les següents entregues i especialment com l'autora va donant més espai a les seves identitat sexuals, ja que tot i que en l'entrevista citada diu que no són heterosexuals, a aquesta primera entrega això passa desapercebut (o s'ha perdut a la traducció).
- Pros: worlbuilding notable, personatges molt bons, tracta temes importants de forma seriosa i madura
- Contres: triga una mica en arrencar
Té lloc a una biblioteca escolar?
Indubtablement.
Itinerari lector
Podem mediar des de (o cap a) altres títols de viatges entre dimensions, que també incloguin temes seriosos i no tractin als lectors com a nens, tot i ser novel·les que transiten entre la narrativa infantil i juvenil.
- Camins de nit de Raimon Portell (Ressenya a aquest blog)
- Abarat de Clive Barker (Ressenya a aquest blog -en castellà-)
- La història impossible d'en Sebastian Cole de Ben Brooks (Ressenya a aquest blog)
- Ombra i os de Leigh Bardugo (Ressenya a aquest blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario