Les candidates : ressenya
Fitxa tècnica
Watson, Sarah ; Puente Llucià, Anna; Vitó i Godina, Albert [trad.] Les candidates. Barcelona :
Fanbooks, 2021. 320 p. ISBN 9788417515928
Autoria
Sarah Watson (California, 1969) és una guionista, productora i escriptora especialment coneguda per ser la creadora de la sèrie The Bold Type, tot i que té una dilatada carrera dins del món audiovisual.
Les històries de Watson son de temàtica realista, actuals i on s'apropa a temes vitals i socials, amb protagonistes femenines i la diversitat racial. Madurar, les amistats i la família són temes recurrents a les seves obres.
Les candidates (Most likely en original) és el seu debut en el món de la novel·la.
Argument
Gener de 2049. Washington. Està a punt de començar l'acte per jurar el càrrec que convertirà a la presidenta electa Diffenderfer en la primera dona dels EEUU en ser la màxima dignatària del país.
Cleveland, 2019. En Logan Diffenderfer corre a la pista de l'institut mentre l'Ava, la CJ, la Jordan i la Marta es reuneixen sota les grades de la pista d'atletisme. Es troben a punt d'acabar l'institut i han quedat per preparar el ritual de tancament d'aquesta etapa, que consisteix en gravar els seus noms a un arbre del parc on es van conèixer de petites. La sorpresa serà que quan s'apropin al parc, aquest haurà estat clausurat per l'ajuntament.
Valoració
3,5/5
Novel·la coming-of-age realista que segueix l'últim any i les diferents problemàtiques de quatre noies pertanyents a minories racials i les diferents situacions a les que s'enfronten: entrar a la universitat desitjada, patir la pobresa o una depressió, descobrir l'orientació sexual, els primers enamoraments, les expectatives pròpies i dels altres, convertir-se en adultes, etc.
S'agraeix quan les novel·les realistes parteixen de premisses i arrencades originals. Aquí mitjançant el recurs del flashback ens explicarà l'últim any d'institut de la recent presidenta dels EEUU i de les seves tres amigues més properes. La novel·la ens sorprèn ja que si esperàvem una historia a una sola veu, el que trobem aquí és una història coral a quatre veus. Malgrat això, arriba un moment que es torna repetitiva ja que no deixa de ser un continu de posar a les protagonistes davant de problemes i dubtes. Aquesta coralitat aconsegueix uns personatges excel·lentment desenvolupats amb moltes arestes i matisos que sens dubte és un dels punts forts de la novel·la. L'altre és la recreació d'aquesta etapa de l'últim curs de l'institut: els dubtes, les angoixes, les emocions, la pressió ... però també l'energia, la determinació, les il·lusions i les esperances. Malgrat aquests aspectes positius, la novel·la col·lapsa cap al final, al triar l'autora un final trampós i precipitat que deixa un mal gust de boca i falla en l'objectiu de sorprendre. I és que a tota creació artística, el creador i l'espectador creen un pacte tàcit al principi d'aquesta i trencar-ho sempre pot passar factura a l'obra, com és aquest cas.
- Pros: escrit amb perspectiva de gènere i diversa, té una arrencada original i uns personatges i una ambientació excel·lents
- Contres: té risc de tornar-se repetitiva, es romantitza tant les relacions com l'exercit i té un final precipitat i trampós
Té lloc a una biblioteca escolar?
De vegades tenim problemes per incorporar novel·les realistes de qualitat, amb una mirada femenina i que contemplin la diversitat. Tot i que no és un títol perfecte i té els seus errors, té tot això. Si tenim un bon fons realista de qualitat i divers, podem qüestionar la seva incorporació. En cas contrari serà una bona adquisició.
Itinerari lector
Des d'aquest títol podem mediar a (o des d') altres títols d'acció amb personatges femenins que no segueixin les normes imposades pel patriarcat i que hagin d'impossar-se mitjançant la força per no ser trepitjades.
- Maneres de viure de Luis Leante (Ressenya a aquest blog -en castellà-)
- Poet X de Elizabet Acevedo (Ressenya a aquest blog -en castellà-)
- Camí a la glòria d'Angie Thomas (Ressenya a aquest blog)
- Coraje de Raina Telgemeier ( Goodreads)
0 comentarios:
Publicar un comentario