lunes, 27 de julio de 2020

Influencer : ressenya

Fitxa tècnica

Panicello. Víctor. Influencer. Barcelona: Edebé, 2020. 240 p. ISBN 9788468347004

Etapa recomanada: Primer Cicle d'ESO (+13 anys)

Autoria

Víctor Panicello (Barcelona, 1963) és un escriptor català de literatura juvenil. En Panicello está format en dret i porta escrivint des dels anys 90. Des d'aleshores ha escrit més d'una desena de relats. La seva principal característica com a escriptor és que els seus relats són realistes i sovint socialment compromesos, amb projectes vinculats a col·lectius de joves amb risc d’exclusió.


Argument

La Nádia Gareo està estudiant 1r de Batxillerat i els seus pares esperen que decideixi quina carrera voldrà fer. Però a la Nàdia no se li donen gaire bé els estudis i no té clar que vol fer. El que si que se li dona bé i el que li genera més interès és l'Instagram, per tant ha decidit que vol treballar d'influencer professional i començarà a donar els primers passos d'amagat dels seus pares. La Nàdia compra seguidors, comença a fer els seus primers contactes comercials, a rebre els seus primers regals i a quedar amb altres influencers. Cada dia que passa té més i més likes seguidors. Se sent com a peix a l'aigua en aquest món, però aconseguirà destacar en un món tan exigent i competitiu?


Valoració


2,8/5
Novel·la escrita en forma de diari que segueix durant un any i mig la carrera professional de la Nàdia des dels seus primers passos com a amateur, passant pels seus alts i baixos i finalitzant en la reconversió de la seva carrera professional.

Estem davant d'un bon exercici tan literari, com estilístic. L'estructura del llibre es presenta mitjançant capítols amb el nom del mes, seguits de les dades de seguidors, número de publicacions i likes totals que ha rebut el seu perfil professional.

El llibre té dificultats per arrencar i captar l'atenció del lector, però si aquest fa un esforç es trobarà sorprès perquè darrera no hi ha una història escrita en blanc i negre sobre l'ús bo o dolent d'Internet i les xarxes socials. Aquí estem davant d'una història molt més semblant a una biografia professional i que podria haver escrit qualsevol influencer real. En aquest sentit l'autor demostra haver fet una gran tasca d'investigació i documentació per escriure el llibre, ja que la sensació que transmet és d'estar llegint un cas molt real i amb fets coneguts d'aquest sector: la pressió d'aquesta professió, l'explotació, les exigències estètiques, l'haver d'aparentar contínuament, un ambient molt depredador, la soledat, etc. Del llibre el millor és sens dubte la molt bona construcció del personatge principal. Això ens permet gaudir de la transformació de la Nàdia des de que és una nena insegura i desconeixedora del món de les xarxes socials, fins a convertir-se en una empresària que decideix les línies estratègiques del seu negoci i que té clar els següents passos a donar a nivell professional i vital i totalment empoderada.

Si haguéssim de posar un però és que tot i que ho intenta, la novel·la no aconsegueix treure's de sobre certa atmosfera paternalista sobre l'ús d'aquestes xarxes socials.

  • Pros: història molt ben documentada amb un evolució del personatge principal molt ben treballada
  • Contra: lectura que triga i de vegades no aconsegueix captar l'atenció/interès del lector, en part perquè transpira certa sensació de paternalisme sobre l'ús de les xarxes


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí. És necessari oferir als nostres lectors històries properes al seu dia a dia i a les seves inquietuds i sens dubte aquestes han de tenir qualitat literària. Aquí tot i amb les seves errades estem davant d'una obra que compleix aquestes característiques.


Itinerari lector

Al ser una historia que tracta sobre una adolescent que vol complir el seu somni en allò relatiu a l'àmbit professional i un llibre sobre una xarxa social, podem mediar a o des dels següents títols:



Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario