Caminant junts per la lluna : ressenya
Fitxa tècnica
Puig, Pep. Caminant junts per la lluna. Barcelona : L'Altra Tribu, 2020. 320 p. ISBN 9788412209747Etapa recomanada: 2n d'ESO (+13 anys)
Autoria
Josep Puig i Ponsa, més conegut com Pep Puig (Terrassa, 1969), és un escriptor català. Llicenciat en Educació Física, treballa com instructor de gimnàstiques posturals. Viu a la Nou de Gaià.
Debuta literàriament amb el títol, L'home que torna (2005) obtenint el Premi Jove Talent Fnac i sent molt ben acollida per la crítica i els lectors. Des d'aleshores ha publicat 5 títols més. El més popular ha estat La vida sense Sara Amat (2016), que guanya els premis Sant Jordi (2015) i el Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada (2017). Aquesta història va ser duta a la gran pantalla amb el mateix títol al 2019.
A Caminant junts per la lluna (2020) l'autor torna a recuperar el tema de la pèrdua de la infantesa i també ens torna a portar a un ambient no-urbà, si bé aquest cop és un poble turístic a l'estiu de la dècada dels 80. Un dels trets més característics de la narrativa de Pep Puig és la seva aparent senzillesa, tot i que en realitat desplega una riquesa narrativa molt complexa.
Argument
Altafulla, anys 80. Durant un capvespre dels últims de l’agost, un grup d’amics es banya a la platja. Tres d’ells s’endinsen al mar i el quart es queda a la vora amb tant mala sort que un llamp acabarà amb la seva vida. Amb un flashback la trama salta al primer dia de l'estiu i el protagonista rememorarà, ja d'adult, tot aquell mes on va deixar la infantessa endarrere.
Valoració
3,9/5
Novel·la coming-of-age realista ben estructurada, amb un personatge protagonista ben desenvolupat i una recreació de l'Altafulla dels 80 exquisida. Malgrat això peca de nostàlgica, de referents antiquats pels adolescents actuals i de falta de perspectiva de gènere.
Sí. Estem una cop més davant d'una novel·la de colla de vacances d'estiu. Subgènere més que afusellat a la literatura juvenil. No és ni molt menys original. Ho hem vist milers de vegades. Tot i que aquí s'introdueix la mort d'un dels protagonistes a l'inici de la trama. Sabem des del primer moment que ens enfrontem a un històrica tràgica i amb mal final. Però no és el pas de la infància a l'adolescència una mort en si -un dol- que tots hem d'afrontar a la vida?
Cert és que la novel·la té una premissa poc atractiva, per repetitiva i suada. Però això no és la típica novel·la "lleugera" sobre unes vacances d'estiu. Ho comencem a notar a les primeres pàgines, ja que l'ofici que desplega en Pep Puig és impressionant. Com sap d'escriure aquest home i com ho demostra! Sense que aparentment passi res, la història ens atrapa sense que podem aturar-nos a pensar el perquè. Potser és la melangia amb la que ens parla el personatge principal, potser perquè la mort d'un dels protagonistes a les primeres de canvi ens ha impactat tant que no podem apartar els ulls del text, o potser és per la exquisida recreació de l'Altafulla i del que era ser un infant/adolescent durant un estiu dels 80. El cert és que la història atrapa i molt. I és que respirem, olorem i toquem els anys 80 i el que eren l'adolescència i les vacances a un poble coster d'aquella dècada: el càmping del costat, el primer estranger amb el que parles, l'atreviment de transgredir els límits per primer cop, l'eixelebrament propi d'aquelles edats, l'eclosió de la sexualitat i descobrir que allò que fa uns mesos et repel·lia ara t'atreu romàntica i sexualment, ... El món recreat per l'autor és magnífic.
Malgrat tots aquests encerts, el llibre pateix de febleses. La construcció del protagonista principal és excel·lent, però trobem a faltar més desenvolupament dels personatges secundaris, per no dir dels femenins. La perspectiva de gènere es desastrosa i les noies de la novel·la són mers objectes que bé serveixen per tenir romanços amb els protagonistes o bé perquè aquests facin comentaris sobre el seu físic. Tot i que el llibre toca temes molts interessants, queda un mal regust de boca amb el final, ja que molts queden oberts. De fet l'epíleg encara fa més gran aquesta sensació. No estic dient que a una història ha de quedar tancada del tot, però el final (tot i que conegut des del principi) és tan abrupte que et quedes amb una sensació de quedar-te obert. Potser és el que cercava l'autor, però això mateix pot decebre a més d'una persona.
- Pros: ben escrit, addictiu, protagonista molt ben construït, temes molt transcendents i una gran recreació de la pèrdua de la infantessa i de l'estiueig dels anys 80
- Contres: protagonistes secundaris poc desenvolupats, perspectiva de gènere desastrosa i un final poc rodó que decebrà a més d'una persona
Té lloc a una biblioteca escolar?
Justet. Si no estigués tan ben escrit i no s'atrevís a tocar tots els temes que toca, desaconsellaria la seva compra especialment per la perspectiva de gènere. Però pels seus punts forts, podem avaluar la seva adquisició. No tenim gaire realisme d'aquesta qualitat en català, així que una cosa compensa l'altra.
Itinerari lector
Podem mediar des de (o cap a) altres títols coming-of-age ambientants a les vacances d'estiu, com per exemple:
- La innocència (pel·lícula) de Lucia Alemany ( IMDb)
- Stranger Things : Campamento de ciencias de Jody Houser [et al.] ( IMDb)
- Tot o res de FrancescGisbert (Ressenya a aquest blog)
- Deixa't portar de Sarah Dessen (Ressenya a aquest blog)
0 comentarios:
Publicar un comentario