miércoles, 5 de enero de 2022

L'última descendent : ressenya

Fitxa tècnica

Riordan, Rick ; Gil, Ricard [trad.] ; Naidu, Lavanya [il.]. L'última descendent. Barcelona : Montena, 2021. 416 p. ISBN 9788418483394

Etapa recomanada: 6é de primària - 2n d'ESO (11-13 anys)

Saga: No


Autoria

Rick Riordan (Texas, 1964) és un escriptor i exprofessor nord-americà, conegut principalment per la saga juvenil, Percy Jackson i els déus de l'Olimp. Aquesta saga ha estat traduïda a més de 40 idiomes i ha venut més de 30 milions d'exemplars només a EEUU.

Riordan debuta al 1997 amb el títol Big Red Tequila. La primera novel·la per adults negra d'una trilogia amb un ritme molt alt. Vuit anys desprès publica el primer títol de Percy Jackson, El lladre del llampec (2005). Li seguiren altres sagues més seguint aquesta o basades en altres mitologies com l'egípcia o la nòrdica.

L'última descendent (Daughter of the Deep, 2021) és la seva publicació més recent i al contrari de les altres, és autoconclusiva. Aquest cop la novel·la es basa en el títol de Jules Verne, Vint mil llegües de viatge submarí


Argument

A l'acadèmia marina Harding-Pencroft (HP) viuen i estudien els germans Anna i Dev. Orfes, al morir els seus pares en una expedició marina. El dia passa entre rutina de pràctiques i estudis, fins que tindrà lloc un esdeveniment tràgic. L'acadèmia rival, l'Institut Land, bombardeja les instal·lacions de l'HP. El Dev morirà i l'Anna i un grup reduït d'estudiants hauran de fugir per conservar la vida. Poc s'imagina l'Anna que en aquesta fugida, per poder sobreviure, necessitarà anar descobrint els secrets que li ha amagat la seva família i que la connecten directament amb el mateix capità Nemo.

Valoració


3,3/5
Middlegrade d'aventures que recupera el personatge i l'ambientació d'un clàssic de Verne. Amb un bon ús del ritme i una gran personatge principal, té algunes errades i carència d'economia textual.

L'inici de la novel·la es força sorprenent. Tot i que comença com una novel·la molt tendre (amb una acadèmia que ens recordarà a Harry Potter) i uns animalons marins molt entranyables, de seguida dona un tomb catastròfic  quan l'Anna perd el seu germà en un atac enèmic. A partir d'aquí l'autor capta la nostra atenció al barrejar excel·lentment moments d'acció, amb d'altres de perill i calma tensa.

Els personatges de la novel·la són prou correctes, tirant a pobres, ja que si la protagonista principal està prou ben tractada i desenvolupada, els personatges secundaris són meres comparses. Tenen més aprofundiment els personatges animals, que els humans. En un llibre d'aquesta longitud, es podien haver treballat una mica més. 

L'atmosfera és prou correcte, tot i que molt inspirada en la novel·la de Jules Verne a la que homenatja el llibre, Vint mil llegües de viatge submarí. Té algunes idees noves originals, però no acaba de captar l'atmosfera d'aventures clàssiques.

Amb una introducció una mica llarga, el llibre té encerts especialment en el ritme, a l'alternar pausa i ritme, però un inici una mica lent i un clímax fluix, així com la falta d'economia textual, fan ensorrar-se a estones l'obra. El viatge de l'heroi està bé, però té marge de millora.
  • Pros: el worldbuilding, la protagonista, els personatges animals, el ritme i el material extra (mapes, directori de personatges, il·lustracions, ...)
  • Contres: una introducció un xic llarga, un clímax fluix i poc desenvolupament dels personatges secundaris, 

    Té lloc a una biblioteca escolar?

    És un llibre correcte (però fluix), i a més una obra autoconclusiva d'aquest autor. El podem comprar si no tenim res d'ell i no tenim prou pressupost per adquirir sencera alguna de les sagues del mateix autor.

    Itinerari lector

    Podem arribar a aquesta lectura, o anar des d'ella cap a altres títols d'aventures, com per exemple:

    Artículos relacionades

    0 comentarios:

    Publicar un comentario