lunes, 2 de noviembre de 2020

Aristotil i Dante descobreixen els secrets de l'univers : ressenya

Fitxa tècnica

Sáenz, Benjamin Alire. Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers. Barcelona : L'Altra Tribu, 2019. 341 p. ISBN 9788412006933

Etapa recomanada: ESO4 (+14 anys)


Autoria

Benjamin Alire Sáenz (Nou Mèxic, 1966) és un activista, pintor, poeta, novel·lista i escriptor de literatura infantil i juvenil. Va néixer a una família de set germans i es va llicenciar en filosofia i lletres, per a posteriormente estudiar teologia i exercir com a sacerdot durant uns anys. Desprès de penjar la sotana reprèn els estudis relacionats amb les lletres al obtenir una màster en creació literària en llengua anglesa i anys desprès es doctora a Stanford. Actualment treballa com a professor del Màster de creació literària de la Universitat de Texas a El Paso.

Si la seva trajectòria acadèmica deixà sense alè, la seva trajectòria artística no es queda endarrere. Debuta en el món de la literatura amb el poemari "Calendar of Dust" (1991), que li fa guanyar el National Book Award de poesia al 1992. Al 1995 publica la seva primera novel·la titulada "Carry Me Like Water", una novel·la que explora la identitat sexual i americana mitjançant el realisme màgic. Temes també presents al títol ressenyat. Anys més tard comença a publicar literatura infantil i juvenil (1999 i 2004, respectivament). A rebut múltiples reconeixements, premis i mencions per part del món editorial i literari. A les seves novel·les sol tractar temes com la raça, la cultura, la classe i la sexualitat. Estem davant d'un escriptor amb molt d'ofici, difícilment repetible i d'una qualitat supèrbia, com demostra en el llibre ressenyat. 


Argument

Aristòtil és un noi solitari i introvertit de 15 anys i de pares mexicans a EEUU. Té al davant la dècada dels 80 i tot un estiu de vacances. Com molts adolescents té una relació d'amor odi amb la seva mare (professora de secundària) i el seu pare (excombatent a la Guerra de Vietnam). Un dia anat sol a la piscina coneixerà un altre noi també americà i de pares mexicans. Però tot i que aquesta és de les poques coses que tenen en comú (tret dels seus singulars noms) connectaran d'una forma que els canviarà la vida per a sempre.


Valoració


4/5
Novel·la realista magistralment elaborada. Estem davant d'un "coming-of-age" molt singular i de moltíssima qualitat, com demostra la multitud de premis i guardons rebuts. Cert és que la premissa no és gens original i que pot donar a entendre que es tracta de la típica novel·la de vacances d'estiu, però això dista molt de la realitat, ja que la trama segueix a aquest parell d'amics, la seva relació, la que tenen amb les famílies i el seu creixement personal durant varis anys, des de que són uns adolescents de quinze anys fins que ja estan a tocar de l'adultesa. 

El ritme tot i que sobtadament lent i ple de silencis, t'atrapa i t'enganxa a la novel·la. No es fa lenta de llegir, però cap al final si que es pot tornar una mica monòtona. Pot semblar que no passa res i que la trama no avança, però en realitat s'estan movent molts temes transcendentals: la identitat, la família, fer-se adult, els secrets, la sexualitat, allò que no es diu en forma de silencis, ...

La creació dels personatges borda l'excel·lència. De fet és una novel·la totalment basada en els personatges protagonistes i tret del desert i la pluja, res de l'entorn físic pren importància. I què dir dels personatges secundaris? Les famílies! La seva creació està a l'alçada dels protagonistes. Els acabes estimant tant o més que a ells.

L'escriptura està a l'alçada de tota la resta d'elements. Sáenz demostra molt coneixement i una expertesa extrema en l'ús del llenguatge i la narrativa. Durant tota la novel·la flota un ambient poètic, pausat, suau, magnífic, que et deixa sense alè, que evoca molt el realisme màgic llatinoamericana. I precisament això, és l'única cosa reprotxable del títol. Aquesta història realista no te la creus precisament per aquesta dolçor, aquesta suavitat, aquesta carència de cap dissonància emocional a nivell narratiu. Tot és perfecte, pausat, dolç, suau ... massa preciosista. Adolescents amb pensaments excessivament madurs per la seva edat, mexicans immigrants als anys 80 que han tingut èxit socialment, exsoldats de la guerra de Vietnam traumatitzats però lo just per tenir una intel·ligència emocional que cap pare tindrà d'aquí a 20 anys, pares envejables, totalment comprensius i molt progressistes -gens conservadors ni religiosos per ser mexicans als anys 80- i un final incongruent, poc valent i poc creïble. I és que en definitiva, no es pot escriure una novel·la de realisme màgic, sense màgia i que surti rodona, però Sáenz gairebé ho aconsegueix.
  • Pros: creació de personatges sublim, ús de la narrativa admirable, tècnicament impecable, multitud de premis i reconeixements rebuts, perspectiva LGTBI, temes molt potents, ...
  • Contres: premissa poc atractiva,  lent, molt introspectiu i profund, final dissonant, massa preciosista i poc creïble, ...
 

Té lloc a una biblioteca escolar?

Aquest llibre em crea opinions contraposades. Fa més d'un any que el tinc a dues biblioteques escolars i no m'ha sortit mai en préstec. D'altra banda és un llibre que per la quantitat de premis es pot trobar a les biblioteques públiques de gairebé tots els municipis. Tenint en compte això, no recomanaria la seva compra... però, d'altra banda no és fàcil trobar al fons obres LGTBI de tanta qualitat. És una decisió difícil de prendre al sospesar aquests dos factors. 


Itinerari lector

Realment és una obra tan única i singular, que costa fer un itinerari lector basada en ella. Però en moments del llibre l'he pogut relacionar amb altres obres, especialment pel·lícules.
  • Lost in translation, film de Sofia Coppola i interpretat per Scarlett Johanson ( IMDB)
  • Deixa't portar (Ressenya a aquest blog)
  • Los amantes del circulo polar, film de Julio Medem i interpretat per  Najwa Nimri ( IMDB)
  • Els avantatges de ser un marginat de Stephen Chbosky ( Goodreads)


Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario