Ametlla : ressenya
Fitxa tècnica
Son, Wŏn-p'yŏng ; Puente i Llucia, Anna [trad.] Ametlla. Barcelona : Fanbooks, 2020. 191 p. ISBN 9788417515737Etapa recomanada: ESO2 - ESO3 (+13 anys)
Autoria
Wŏn-p'yŏng Son (Seül, 1979) és una directora de cinema, guionista i escriptora coreana amb una notable formació: graduada en Estudis Socials y Filosofia por la Sogang University i en Direcció Cinematogràfica per la Korean Academy of Film Arts. Filla de pare polític, el seu debut literari es va donar anys abans del literari amb diferents col·laboracions a revistes especialitzades en cinema i la creació i direcció de curts i monòlegs, com el titulat, A Two Way Monologue que tracta sobre la ruptura i la soledat.
Ha guanyat diferents premis artístics:
- "Film Criticism Award" (2001) de la revista especialitzada Cine 21
- 1r premi al "7é International Women's Film Festival" de Seül i el Premi Especial del jurat al "Mise-en-Scene’s Short Film Festival" pel curt Ooh, You Make Me Sick (2005)
- Premi al millor argument al "SF Creative Writing Contest" per el guió de la història curta Believe in the Moment -sobre l'intercanvi de parelles-. Una de les cinc històries que composen el film Ogamdo (AKA Five Senses of Eros)
- Changbi Prize Young Adult Fiction (2016) per Ametlla
- Al 2017 publica Seoreunui bangyeok (서른의 반격, AKA Counterattack of the Thirty, AKA Born in 1988 ) una novel·la juvenil sobre el sentit de pèrdua de les generacions joves que estan a punt d'entrar a l'adultesa nascudes a Corea del Sud al 1988. Per aquesta novel·la guanya el premi literari de caire pacifista "Jeju 4.3 Peace Literary" concedit per denunciar la matança de Jeju.
Son és una escriptora amant i dominant de les paraules i de diferents formes de narrar-les que no defuig de temes tabús i sensibles com la naturalesa humana, la sexualitat, la solitud i el pas a l'adultesa.
Argument
En Seon perd la seva mare i la seva avia en un atemptat. A això, que ja seria un trauma per a qualsevol adolescent, se li suma que pateix alexitimia, un trastorn a les amígdales o les seves ametlles com les anomena ell, que li impedeix sentir cap emoció. La seva mare des de ben petit l'ha educat perquè no sembli un monstre a ulls dels demés, però ara que ja no hi és, en Seon s'haurà d'emancipar i fer front a la societat que l'etiqueta com a monstre i a altres monstres com ell, però aquests molt més perillosos.
Valoració
4,8/5
Excel·lent novel·la de factura impecable. Com bé ens avisa al pròleg, Ametlla no és una història sobre la diversitat o una malaltia. Sinó que és una novel·la sobre dos monstres, entre altres temes, que apel·la a aquella pregunta passada de moda amb l'epíleg "... neix o es fa?". Un monstre neix (Seon Yunjae i la seva incapacitat innata de sentir res) o es fa (en Gon/Leesu/Donguu fruit del repetit abandonament i carenciat de qualsevol tipus d'amor)? Personatge que amb la seva multitud de noms evoca una persona que no s'ha trobat a si mateix, però també l'arquetip del Dr. Jekyll/Mr. Hide i totes les seves complexes polaritats. I és que on tothom veu un monstre, el Seon veu un amic, tot i que sigui una amistat tòxica. Perquè el tema principal de la novel·la és l'amor i els diferents tipus d'amor en consonància a l'obra citada al llibre, L'art d'estimar d'Erich Froom.
Amb un ritme molt fluid i d'estil directe el llibre es divideix en 78 episodis que oscil·len sobre la pàgina i mitja i que estan distribuïts en 4 capítols:
- el primer que ens presenta en Seon i la relació amb la seva mare i avia (amor maternal)
- el segon que ens presenta la relació del Seon i el Gon (l'amor fraternal -entre iguals refererint-se a l'amistat, segons Erich Fromm-)
- el tercer ens parla sobre la relació de el Seon i la Dora (l'amor eròtic)
- el quart i l'últim que ens porta al desenllaç de la trama i que fa relació, també citant a Fromm, a l'amor a Deu -on Deu no ha de ser un concepte religiós, sinó que pot ser un transsumpte de la societat o dit d'una altra forma un vincle amb allò "superior" que transcendeix la pròpia persona. En aquest cas el vincle que estableix en Seon amb en Gon, per sobre de la seva pròpia vida i el converteix en humà a ulls de la societat-.
Estem també davant d'una novel·la on els personatges estan magistralment treballats, però la trama no es queda endarrere i també està a l'alçada d'aquests. L'ús del llenguatge és espectacular. Només els grans escriptor estan a l'abast d'una economia de llenguatge tan eficient on poder explicar tant, en tan poc (menys de 200 pàgines!) i a sobre fer una obra tan rodona.
Com es deia a la biografia de l'autora, aquesta no sol defugir temes, sinó el contrari: és molt valenta al enfrontar-los. Així doncs estem davant d'una novel·la que tracta temes tan potents com: les diferents formes d'amor, com es crea una relació tòxica, l'abandonament, el fer-se autònom (el llibre és un coming-of-age en tota regla). que significa ser humà o que es no ser-ho -un monstre-, com la societat crea els seus monstres o marginats, l'egoisme dels individus i la societat, etc.
- Pros: atrapa, ritme molt dinàmic, temes molt potents, economia del llenguatge espectacular, personatges molt ben creats, de molta qualitat, ...
- Contres: final dissonant amb el to fosc de tota l'obra, no recomanat per amants de les grans descripcions, llenguatge barroc, novel·les que semblen guions de cinema, etc.
Ha d'estar a una biblioteca escolar?
Indubtablement.
Itinerari lector
Podem mediar cap a, o des d'altres històries o amb protagonistes neurodivergents o que tractin aquest tema de com es crea un monstre/delinqüent juvenil:
- Wolfgang de Laia Aguilar ( Goodreads)
- El Gabinet dels Objectes Perduts de James R. Hannibal, ( Ressenya a aquest blog)
- El curiós incident del gos a mitjanit de Laia Aguilar ( Goodreads)
- Mentida de Care Santos ( Goodreads)
Dinamització
Obviant les preguntes típiques, podem a més comentar i empatitzar amb alguns temes tractats a l'obra:
- Abans de la lectura podem fer un debat sobre les emocions:
- Per a què serveixen?
- On s'originen?
- N'hi ha negatives i positives?
- Què comportaria no tenir-ne?
- Algú triaria no experimentar cap emoció?
- A continuació podem proposar a l'alumnat fer una petita investigació sobre l'alexitímia i reprendre el debat amb la nova informació
- Desprès de la lectura podem preguntar als alumnes:
- Si en algun moment s'han sentit identificats amb el personatge.
- La desconnexió emocional (el "passo de tot"), és un mecanisme evolutiu per evitar situacions emocionalment adverses. Més informació aquí.
- Si arrel de llegir la novel·la s'han interrogat sobre els tipus d'amor i si creuen que hi ha un més important que altre. Ha sortit el amor a un mateix (autoestima)?
- 2n i 3r d'ESO és una bona etapa per educar en l'amor i que els alumnes a punt d'iniciar relacions afectuoses es qüestionin sobre aquest. Més informació aquí.
- Si alguna vegada han posat una etiqueta a algú, per què i que creuen que provoca això?
- Què és allò que més els hi ha impactat i per què?
- Quina critica li farien a l'obra i per què?
0 comentarios:
Publicar un comentario