viernes, 12 de julio de 2019

Tina Frankens : ressenya

L'obra

Olid, Bel ; Rubio, M (Montse) [il.]. Tina Frankens. Barcelona: Fanbooks, 2018. 165 p. ISBN 841751502X

Les autores

Bel Olid (1977) és una polifacètica escriptora que ha exercit de traductora en llengua catalana de múltiples idiomes al català (tant de llibres com d'audiovisuals), professora a la UAB, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, expresidenta del  Consell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris, col·laboradora a diversos mitjans (ràdio, televisió i premsa) i també és coneguda pel seu activisme polític, antipatriarcal i LGTBI.

Montse Rubio és una il·lustradora terrasenca titulada per l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja que ha destacat professionalment per les seves il·lustracions de llibres, com per exemple La brúixola daurada, La vida de Salvador Dalí o Guía de monstruos, bestias y seres extraordinarios, però que també té una reconeguda trajectòria com a il·lustradora científica i museística. Destaquen en aquestes tasques l'exposició "Somiatruites" a l'Ajuntament de Terrassa o l'haver estat la finalista del premi Illustraciencia del Museu de la Ciència de Barcelona. També la publicació "La vegetació del Parc" realitzada conjuntament amb en Pau Serrà. Estem per tant amb una il·lustradora igual de polifacètica que l'autora del text. Al seu Instagram podeu veure una gran mostra sobre la seva feina.

L'edició

L'edició és preciosa a tentipotenti. La coberta, el sumari (seguint els colors i la tipografia de l'anterior), les pàgines que separen les vuit parts de la història, les il·lustracions de la Montse Rubio que van des d'un detall petit a una il·lustració a pàgina completa. A més el color d'aquestes en gris cendra, és ideal per una història dramàtica com la que tenim a les mans. Tot és perfecte estèticament a aquesta edició. El preu de 14,15€ està més que justificat per la preciositat que tenim entre les mans.


L'argument

La història comença amb un "Renaixement" i com a bona història de terror comença de nit, enmig d'una tempesta i a una casa aïllada, però aquest és l'únic tòpic que trobareu a aquesta novel·la.

Una noia està acabant d'apedaçar diferents parts humanes a una habitació plena d'espelmes, mentre espera a que torni la llum que donarà vida al cos que un cop va ser el de Tina Frankens. I com no podria ser d'una altra forma, la Tina tornarà a la vida i aquí començarà la història de debò, ja que la Tina és la protagonista indiscutible de la història, tot i que l'autora també ens parlarà en primera persona del que sent la doctora durant tot el llibre.

Accepto la gran aventura de ser jo mateixa (Simon de Beauvoir)

Estem davant d'un llibre que ens parla sobre l'adolescència. Dins d'un marc de ciència-ficció i la fantasia. Una reintrepretació del Frankestein de Mary Shelley, però transladada a una adolescents conscient de la seva vida anterior. I aquesta trama serveix per parlar sobre els sentiments que travessem durant l'adolescència: del rebuig/acceptació al propi cos, del sentir que no encaixes, de l'odi als pares quan voldries estimar-los, de la marginació (el ser dona, jove i de color), dels abusos autoritaris, psicològics, sexuals, racials. També de trobar una ànima bessona, de la descoberta del plaer del propi cos i sexual, d'empoderar-se, de fer-se autònom i adult, de trencar amb relacions tòxiques ... al final i com diu la frase de Simon de Beauvoir que enceta el llibre: d'atrevir-se a ser un mateix.

Valoració


4/5

Estem davant d'una obra d'una qualitat de molt nivell. El ritme és excel·lent i està vertebrat mitjançant episodis molt breus (2-4 pàgines). La historia està ben construïda i tot i que s'intueix el final, no deixa de sorprendre de principi a fi. 

El personatge protagonista en qui cau tot el pes de l'obra està ben creat. L'angoixa, la por, el penediment, la desesperació. L'acabes entenent i comprenent. A destacar que a una història per adolescents surten telèfons mòbils, ordinadors i xarxes socials. Cosa que no és fàcil de trobar tot i que per un públic adolescent sigui un àmbit essencial de la seva vida.

Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sí. És un llibre obligatori a una biblioteca escola de secundària, ja que a més està escrit amb perspectiva de gènere i racial. Literàriament té qualitat, enganxa des de la primera pàgina i és molt fàcil i ràpid de llegir.

Etapa recomanada: ESO3 (13-14 anys)

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario