domingo, 17 de mayo de 2020

L'home dels records : ressenya

Fitxa tècnica

Lowry, Louis ; Garcia Jané, Jordi [trad.] L'home dels records. 3a ed. Barcelona: Cruïlla, 2018. ISBN 9788466143783.

Etapa recomanada: Primer cicle d'ESO, 2n curs (+13 anys)


L'autora

Lois Lowry (Honolulu, 1937) és una escriptora i filla de militar en actiu durant la Segona Guerra Mundial. Aquest fet va provocar continus trasllats  durant la seva infantesa i l'assistència a escoles per a fills de militars. Això és important per entendre les seves dues novel·les més destacades: Pots comptar els estels (1989) i L'home dels records (1993). La característica principal de la seva obra és la d'escriure sobre temes complexos per infants. Així doncs al seu primer llibre  A Summer to Die (1977) ens parla de malaltia terminal, a Autumn Street (1979) del racisme, el dol i la por a l'adolescència i A Pots comptar els estels (1989) ens parla de la diàspora jueva durant la persecució nazi.


L'edició

Edició en rústica amb solapes de gran mida i amb un disseny de coberta molt modern, però amb una maquetació interna nefasta, on la tipologia de la lletra i l'espaiat fan molt incòmoda la lectura i segurament per a un adolescent bastant desmotivant.

Actualment es pot comprar per 10€.


L'argument

A una comunitat mig aïllada i només en contacte amb d'altres semblants viu un onze (11 anys) anomenat Jonas. És una societat ideal on no existeixen els colors, la memòria oral, el clima, les muntanyes, la mort, la mentida, ni el dolor i l'escriptura està limitada tan sols a temes tècnics i d'aprenentatge. Tampoc existeixen les desigualtats, ni la pobresa, ni la soledat. Quan els nens arriben als 12 anys se'ls hi assigna un ofici segons les seves habilitats que mantindran tota la vida. Al temps se'ls hi assignarà un parella (tenint en compte la compatibilitat) i més tard dos fills. El dia de la cerimònia on Jonas ha de convertir-se en un dotze, per a sorpresa de tots li és assignat un ofici que només es dóna cada varies dècades. Ell serà l'aprenent de l'home dels records, un personatge misteriós que pot trencar les normes sense conseqüències i que guarda secrets inimaginables per a en Jonas. L'última noia que va ser aprenent d'aquest inquietant home, va desaparèixer i el seu nom va ser prohibit. Podrà en Jonas superar l'aprenentatge?


Valoració


4/5
Novel·la de ciència ficció molt colpidora i com tota la ciència-ficció de qualitat, que tracta temes molt seriosos i planteja dilemes morals molt potents. 
La novel·la comença ens presenta un societat ideal, per poc a poc anar donant peu al dubte i l'angoixa a mesura que anem avançant. El món creat és excel·lent, amb aquest ambient quirúrgic i anestesiat al principi, per anar sembrant el dubte i petits clarobscurs. Els dos personatges principals estan excel·lentment construïts. Les angoixes d'un, el pas dels anys de l'altre ... El temes que tracta són complexos i adults: l'autoritarisme, la llibertat personal, les normes, la enginyeria social, l'eugenèsia, etc. El punt feble de la novel·la és que per tenir 150 pàgines, arrenca tard (sobre la meitat), però quan ho fa t'atrapa irremeiablement fins que l'acabes i tot i intuir que la novel·la té amagada un gran secret, quan aquest es revelat, ens deixa totalment astorats.

Tenia pendent aquesta novel·la feia temps, ja que està considerat un clàssic de la literatura juvenil i en molts llistats està considerada de les millors i de les imprescindibles. L'he llegit gairebé 30 anys més tard, continua sent una novel·la transgressora i totalment actual. La ciència-ficció quan es de qualitat, és intemporal. Sens dubte la fama que té, la té més que merescuda. 


Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Sens dubte i a més s'ha de promoure entre el professorat, ja que és una gran lectura per treballar molts temes interessants a classe.


Itinerari lector

Al ser una història de ciència-ficció amb cert component de misteri i terror, es pot arribar a ella (o anar) des dels següents títols:

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario