lunes, 4 de noviembre de 2019

El llibre del cementiri : ressenya

Fitxa tècnica

Gaiman, Neil; Caball i Guerrero, Josefina [trad.]; Riddell, Chris [il.]. El llibre del cementiri. Barcelona: Estrella Polar, 2009. 304 p. ISBN 8492790792

L'autor


Neil Gaiman (Portchster -Anglaterra-, 1960) té una biografia difícil de resumir. Potser el més destacat és que de petit tenia clar que volia ser escritor i per això va deixar l'escola sense acabar els estudis i va començar a treballar per mitjans especialitzats en crítica literària. Així va conèixer a Alan Moore arrel d'una entrevista i això li va canviar la vida, fent que s'encarés a l'escriptura de còmics i publicant Violent Cases (1986). Tot el que ve desprès es podria resumir con una carrera d'èxit total (o bogeria): més còmics, incloent el còmic propi Sandman -considerat un dels millors còmics escrits mai-, relats curts, poemes, novel·les, guions per a pel·lícules i sèries de televisió, doblador de personatges d'animació -és la veu del gat dels Simpsons- i inclús creador de videojocs ... i premis, tot un seguit de premis tan quantiòs, que fa mandra fer el càlcul.

Chris Riddell (Ciutat del Cap, 1962) es un il·lustrador de literatura infantil i juvenil crescut a Brixton i format a Brighton. També és el ninotaire polític al diari  The Observer, Ocasionalment escriu llibres de literatura infantil i juvenil.

Josefina Caball i Guerrero (Manresa, 1958) és traductora i professora de l'UAB. Es va iniciar com a traductora de literatura infantil i juvenil començant a traduir Asimov i Blyton, però alhora va traduir autors per a adults com Tom Sharpe, Dickens, Mathew Pearl o Zygmunt Bauman. 

L'edició

Una edició molt bona i de molta qualitat amb tapa dura, paper gruixut i molt gustós al tacte. Cada capítol va precedit d'una il·lustració, que il·lustra una escena d'aquest. És un bon producte d'edició que es pot trobar actualment per 

L'argument

Un assassí ha entrat a una casa i ha passat pel ganivet a tota una família. Només li manca acabar la feina amb el nen més petit, però aquest arrossegat per la curiositat innata que tenen tots els nens petits, ha decidit precisament aquella nit sortir del bressol, de l'habitació i de la casa i anar tot recte fins al cementiri que hi ha davant d'aquesta. Allà salvarà la vida gràcies en Silas, que a partir d'aquell moment es convertirà en el seu tutor. El nen rebatejat com a Ning (de Ningú) serà acceptat com un "esperit" més del cementiri i se l'educarà per conviure en els dos mons: els dels humans i el dels esperits, però això si...no pot sortir del cementiri, ja que l'assassí de la seva família, en Jan, encara té com objectiu acabar la feina que va deixar a mitges.

Valoració


4/5

Estem davant d'un llibre de molta qualitat. L'estructura del llibre consta d'un capítol de presentació on s'explica l'acollida del protagonista per part de la comunitat del cementiri i a partir d'allà el que tenim és que cada capítol narra una historia independent sobre en Ning i la seva relació amb altre personatge: en Silas, la seva família adoptiva, la professora Lupescu, Liza Hempstock, etc. Cada capítol es centra en un d'aquests personatges secundaris i una subtrama, que té a veure amb algun fet o esdeveniment, que ens permetrà conèixer la historia del cementiri i els seus habitats i que implicarà que en Ning assoleixi un aprenentatge vital i de vegades inclús que li arribarà a salvar la vida en més d'un moment de l'obra. Estem clarament davant d'una Bildungsroman (de creixement i aprenentatge) despullada del marc realista en que tradicionament la trobem. És també un transsumpte i un clar homenatge al Llibre de la selva, des del títol, fins a l'estructura de l'obra i el desenllaç.



Ha d'estar a una biblioteca escolar?

Totalment. Llibre de capçalera a qualsevol biblioteca escolar de primària i secundària, de molta qualitat, sent a més una novel·la sobre el créixer i l'aprenentatge. 

A partir de quina etapa/edat el podem recomanar?

Quan la literatura està ben escrita (estigui dirigida a un públic infantil, juvenil o adult) transcendeix totes les edats.Tot i això és un llibre perfecte per fer lectura en veu alta a un petit, o per començar a llegir a partir dels 9 anys.

Artículos relacionades

0 comentarios:

Publicar un comentario